A Szabadságpárt kivonult az osztrák parlamentből Zelenszkij beszéde alatt

A képviselők szerint az ukrán elnök üzenetével megsértette Ausztria semlegességének elvét.

Magyar Nemzet
2023. 03. 30. 15:21
ZELENSZKIJ, Volodimir; PUTYIN, Vlagyimir
Kijev, 2022. március 18. Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott és a Facebook közösségi oldalon megjelentetett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél Kijevben 2022. március 18-én reggel. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivonultak a parlament alsóházából az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) képviselői Volodimir Zelenszkij videós bejelentkezése alatt. 

A párt szerint az ukrán elnök parlamenthez intézett beszéde sérti Ausztria katonai semlegességének elvét, ami miatt nem küld fegyvereket sem Ukrajnának. 

Az alkotmányban 1955-ben rögzített örökös semlegesség azt is jelenti, hogy az ország nem csatlakozhat katonai szövetséghez, nem vehet részt háborúban, és területén nem állomásozhatnak külföldi csapatok. 

Az FPÖ már napokkal ezelőtt figyelmeztetett, valamilyen formában tiltakozni fog az elnök felszólalása ellen. Wolfgang Sobotka házelnök köszöntője után egyedül a háborúellenes párt képviselői nem tapsoltak. Ehelyett Zelenszkij beszédének kezdetén Helyet a békének és Helyet a semlegességnek feliratú plakátokat tartottak a magasba, majd egységesen elhagyták a termet.

Szomorú, hogy az FPÖ az egyetlen párt, amely komolyan veszi az örökös semlegességet, és ezzel kiáll a békéért

– fogalmazott Herbert Kickl, az FPÖ frakcióvezetője. Az öt parlamenti párt közül az Osztrák Szabadságpárt rendelkezik a harmadik legtöbb mandátummal az alsóházban.

Volodimir Zelenszkij beszédében elmondta, százhetvennégyezer négyzetkilométert, Ausztria területének kétszeresét aknák és fel nem robbant lövedékek borítják.

– Amikor támogatásért fordulunk önökhöz, akkor azt kérjük: védjék meg az emberi életeket. Ukrajna biztonságban, békében és szabadságban akar élni – hangsúlyozta az ukrán elnök, arra biztatva a képviselőket, hogy keressék fel az országot, és győződjenek meg saját szemükkel a helyzetről. Zelenszkij egyúttal megköszönte Ausztria Ukrajnának nyújtott segítségét.

A házelnök biztosította az államfőt, hogy Ausztria a háború befejezése után részt vesz Ukrajna újjáépítésében.

Az osztrák állam eddig több mint 129 millió euróval támogatta Kijevet pénzügyi és humanitárius segélyek formájában, és közel 94 ezer ukrán menekültet fogadott be. Wolfgang Sobotka leszögezte: bár Ausztria hivatalosan semleges katonailag, de politikailag nem az – tette hozzá az MTI.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.