időjárás 26°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

A Szabadságpárt kivonult az osztrák parlamentből Zelenszkij beszéde alatt

Magyar Nemzet
2023.03.30. 15:21 2023.03.30. 18:59
A Szabadságpárt kivonult az osztrák parlamentből Zelenszkij beszéde alatt

Kivonultak a parlament alsóházából az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) képviselői Volodimir Zelenszkij videós bejelentkezése alatt. 

A párt szerint az ukrán elnök parlamenthez intézett beszéde sérti Ausztria katonai semlegességének elvét, ami miatt nem küld fegyvereket sem Ukrajnának. 

Az alkotmányban 1955-ben rögzített örökös semlegesség azt is jelenti, hogy az ország nem csatlakozhat katonai szövetséghez, nem vehet részt háborúban, és területén nem állomásozhatnak külföldi csapatok. 

Az FPÖ már napokkal ezelőtt figyelmeztetett, valamilyen formában tiltakozni fog az elnök felszólalása ellen. Wolfgang Sobotka házelnök köszöntője után egyedül a háborúellenes párt képviselői nem tapsoltak. Ehelyett Zelenszkij beszédének kezdetén Helyet a békének és Helyet a semlegességnek feliratú plakátokat tartottak a magasba, majd egységesen elhagyták a termet.

Szomorú, hogy az FPÖ az egyetlen párt, amely komolyan veszi az örökös semlegességet, és ezzel kiáll a békéért

– fogalmazott Herbert Kickl, az FPÖ frakcióvezetője. Az öt parlamenti párt közül az Osztrák Szabadságpárt rendelkezik a harmadik legtöbb mandátummal az alsóházban.

Volodimir Zelenszkij beszédében elmondta, százhetvennégyezer négyzetkilométert, Ausztria területének kétszeresét aknák és fel nem robbant lövedékek borítják.

– Amikor támogatásért fordulunk önökhöz, akkor azt kérjük: védjék meg az emberi életeket. Ukrajna biztonságban, békében és szabadságban akar élni – hangsúlyozta az ukrán elnök, arra biztatva a képviselőket, hogy keressék fel az országot, és győződjenek meg saját szemükkel a helyzetről. Zelenszkij egyúttal megköszönte Ausztria Ukrajnának nyújtott segítségét.

A házelnök biztosította az államfőt, hogy Ausztria a háború befejezése után részt vesz Ukrajna újjáépítésében.

Az osztrák állam eddig több mint 129 millió euróval támogatta Kijevet pénzügyi és humanitárius segélyek formájában, és közel 94 ezer ukrán menekültet fogadott be. Wolfgang Sobotka leszögezte: bár Ausztria hivatalosan semleges katonailag, de politikailag nem az – tette hozzá az MTI.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.