Az osztrák külügyminiszter szerint Oroszország mindig is fontos marad

„Dosztojevszkij és Csajkovszkij az európai kultúra részei maradnak, akár tetszik nekünk, akár nem” – fogalmazott Alexander Schallenberg. Az osztrák külügyminiszter továbbá rámutatott, a nyugati vállalatok nagy része beágyazódott az orosz gazdaságba.

Forrás: Reuters2023. 03. 22. 11:22
BLINKEN, Antony; SCHALLENBERG, Alexander
Washington, 2023. február 8. Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter az amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel tartott megbeszélésen a washingtoni külügyminisztériumban 2023. február 7-én. MTI/AP/AFP pool/Brendan Smialowski Fotó: Brendan Smialowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tévhit azt gondolni, hogy nem lesz többé Oroszország, és minden területen el tudunk szakadni tőle – jelentette ki az osztrák külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek adott interjújában. Alexander Schallenberg hangsúlyozta, Európa számára mindig is fontos marad Oroszország.

Dosztojevszkij és Csajkovszkij az európai kultúra részei maradnak, akár tetszik nekünk, akár nem. Oroszország továbbra is a kontinens legnagyobb szomszédja lesz, és a második legnagyobb atomhatalom a világon

 – folytatta az interjúban Schallenberg.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy ugyan Bécs szeretne lazítani a Moszkvához fűződő kötelékein, ez nem fog egyik napról a másikra megtörténni. Ausztria továbbra is importál orosz gázt, és a függőséget az elkövetkezendő években kívánja csökkenteni.

A katonailag semleges ország fegyvereket ugyan nem küld Ukrajnának, az Oroszország elleni nyugati szankciókhoz csatlakozott.

Ausztria örökös semlegességét az alkotmányában rögzítette 1955-ben, abban az évben, amikor a második világháború után a nagyhatalmak által felosztott országból végleg kivonultak a külföldi csapatok. A semlegesség azt is jelenti, hogy Ausztria nem csatlakozhat katonai szövetséghez, nem vehet részt háborúban, és területén nem állomásozhatnak külföldi csapatok. 

Schallenberg interjújával arra is reagált, hogy az osztrák államot heves bírálat érte az elmúlt időszakban a második legnagyobb bankja, a Raiffeisen Bank International oroszországi tevékenysége miatt. A külföldi bank mélyen beágyazódott az orosz gazdaságba, ami miatt az amerikai szankcióhatóság az év elején vizsgálatot indított a Raiffeisen ellen. 

Alexander Schallenberg ugyanakkor rámutatott, nem a Raiffeisen az egyetlen nyugati bank, amely folytatta oroszországi tevékenységét az ukrajnai háború idején.

Legyünk realisták. A nyugati vállalatok 91 százaléka még mindig ott van Oroszországban, és ezzel azt teszik, ami észszerű

 – vélte a tárcavezető. Hozzáfűzte, amerikai bankok is jelen vannak az orosz gazdaságban, köztük a Bank of America.

Az osztrák külügyminiszter továbbá közölte, a már meglévő szankciók végrehajtását részesíti előnyben az újabbak bevezetésével szemben. 

Borítókép: Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter 2023. február 7-én (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Brendan Smialowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.