Az izraeli kormány felfüggesztette a vitatott igazságügyi reformot

A tüntetések hétfő délután is folytatódtak, a parlamenthez özönlöttek a tiltakozó lakosok.

2023. 03. 27. 17:50
NETANJAHU, Benjámin
Jeruzsálem, 2023. március 27. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (k) a jeruzsálemi parlament ülésén 2023. március 27-én, amikor folytatódnak a tömeges tiltakozások a kormány igazságügyi reformterve ellen. Bírálói szerint a reformtervezet megnyirbálná az alkotmánybíróságként is mûködõ izraeli legfelsõbb bíróság jogköreit. Netanjahu ezzel szemben azt állítja, hogy a módosításoknak köszönhetõen helyreállna a hatalmi ágak egyensúlya, amely jelenleg az igazságszolgáltatás irányába billen el. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő beleegyezett abba, hogy egyelőre felfüggesztik az igazságügyi reformot, és a parlament nyári ülésszakán terjesztik elő újra – számolt be róla az izraeli média. 

Az izraeli parlament ülése Jeruzsálemben 2023. március 27-én. Fotó: Abir Szultan

A miniszterelnök a parlament ülésén döntött a jogszabályalkotás elhalasztásáról. 

A kormány egyúttal megállapodott abban is, hogy az izraeli városokban a béke megőrzése érdekében a következő kabinetülésen jóváhagyják a nemzetbiztonsági minisztérium égisze alatt működő nemzeti gárda létrehozását.

Az országban egész hétfőn sztrájkoltak és tüntettek a lakosok az igazságügyi rendszer átalakítását célzó törvénymódosítások ellen. 

Az izraeli parlament épületénél közel százezren gyűltek össze az ország egész területéről.

 

Borítókép: Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök (középen) a jeruzsálemi parlament ülésén 2023. március 27-én, amikor folytatódnak a tömeges tiltakozások a kormány igazságügyi reformterve ellen (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.