időjárás 20°C Róbert 2023. június 7.
logo

Brüsszel háborús gazdaságot építene ki

Koren-Karczub Tímea
2023.03.22. 17:01 2023.03.22. 17:14
Brüsszel háborús gazdaságot építene ki

Franciaország, Bulgária és Lengyelország is szerepel azoknak az európai országoknak a listáján, amelyek fegyvergyártóit a napokban végigjárja Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos. Brüsszel célja ugyanis egy háborús gazdaság alapjainak megteremtése, hogy az unió minél hamarabb, saját fegyverkészleteiből láthassa el Ukrajnát.

Uniós körút a fegyvergyártóknál

Ahogy Thierry Breton egykor, a koronavírus-válság idején gyárakat látogatott meg a vakcina-előállítás fellendítése érdekében, úgy az uniós biztos most a fegyvergyártókat keresi fel, hogy feltérképezze, képesek-e az ukrán és az európai igényeket kielégíteni.

Az Európai Unió történetében először közös fegyverbeszerzést sürget, a költségvetésből kétmilliárd eurót fordítanának saját haderejük készleteinek feltöltésére, hogy minél hamarabb, még több munícióval láthassák el Ukrajnát.

A francia biztos európai körútjának részeként a fegyverkereskedelem európai fellegvárát, Franciaországot már az elsők között meglátogatta. Utazását szerdán Csehországban és Szlovákiában, a jövő héten pedig Lengyelországban és várhatóan Olaszországban folytatja. Brüsszel nem titkolt célja, hogy a gyártókat termelésük felgyorsítására késztessék egy háborús gazdaság létrehozása érdekében.

– Nem elég az a fejlődés, amelyen az elmúlt években ment keresztül a védelmi szektor – közölte Thierry Breton. Bár a termelés a gyártóknál a háború kezdete óta javában tart, a kapacitásaik növeléséhez szerződéseket és uniós, illetve állami támogatásokat várnak. A Nexter francia fegyvergyártó 2025-ig meg akarja duplázni a 155 milliméteres lövedékek gyártását – amelyekből Kijev egymilliót kért szövetségeseitől –, azt ugyanakkor nem árulta el, jelenleg mennyit állít elő belőlük. Ahogyan lapunk korábban megírta, az európai hadiipari vállalatok jelenleg ennek töredékét, mindössze háromszázezret tudnak legyártani a lövedékekből egy év alatt. A Politico brüsszeli hírportál szerint az uniós állam- és kormányfők a hét végi csúcstalálkozón fogadhatják el azt a tervet, hogy a következő egy évben leszállítsák a lövedékekből a kért mennyiséget Ukrajnának.

 

Virágzik az európai hadiipar

A háborús gazdaságra való átállást korábban már francia vezető tisztségviselők, köztük Emmanuel Macron is felvetette a hazai fegyvergyártóknak. A francia elnök kilátásba helyezte, hogy 2024 és 2030 között a harmadával növeli a katonai költségvetést a fegyveres erő modernizálása érdekében. Az egyre nagyobb nyomást érzékelve a Nexter szeptember óta 120 millió eurót fektetett be még több lőszer és ágyú legyártására.

A Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) legfrissebb jelentéséből kiderült, a világ öt legnagyobb fegyverexportőre továbbra is az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Kína és Németország. Ugyan a listavezetők sorrendje egy ideje nem változott, elképzelhető, hogy a második helyre küzdi fel magát Franciaország, amely a globális export 11 százalékát adta 2018 és 2022 között, miközben 2013 és 2017 között 7,1 százalékát. Ehhez képest Oroszország részesedése a világ fegyverexportjában 22 százalékról 16 százalékra esett vissza az elmúlt években. A SIPRI rámutatott továbbá, az uniós államok közül Franciaországon és Németországon kívül Olaszország és Spanyolország is a világ első tíz országa közé tartozik a fegyverkivitel tekintetében.

Az ukrajnai háború ugyanakkor nemcsak az említett országoknak vált a javára, Bulgária hadiipara még sosem virágzott ennyire. 

A délkelet-európai állam tavalyi fegyverkivitelét mintegy négymilliárd euróra becsülik, amely háromszorosa az előző év rekordjának. Mindez pedig az unió figyelmét sem kerülte el, így Thierry Breton már útba is ejtette az ország középső részén található kazanlaki fegyvergyárat. Az üzemet új gyártósorral is felszerelték az ukrán hadseregnek szükséges 155 milliméteres tüzérségi lövedékek előállításához. Ugyan a bolgár állam nem küld fegyvereket Ukrajnának, az országban legyártott készletet például Románia és Lengyelország vásárolja fel, mielőtt Kijevbe szállítaná.

 

Borítókép: Katonák egy Leopard harckocsi tetején a nyugat-lengyelországi Swietoszów gyakorlóterén 2023. február 13-án. A lengyel 10. páncéloslovas dandár az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) keretében az ukrán fegyveres erők személyzetét képezi ki a Leopard páncélozott harckocsik használatára Swietoszówban (Fotó: MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.