Nicaragua: Ortega elnök bezáratta Vatikán managuai nagykövetségét

Daniel Ortega nicaraguai elnök bezáratta a Vatikán managuai nagykövetségét, illetve a latin-amerikai ország vatikáni külképviseletét - közölte vasárnap egy magas rangú vatikáni forrás.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 03. 12. 21:16
null
Jinotega, 2018. július 25. A nicaraguai ellenzéki tüntetésekben életét vesztõ tizenéves Bryan Picado koporsójánál gyászol egy hozzátartozó a Jinotega északnyugati településen tartott ravatalon 2018. július 24-én. Latin-Amerika második legszegényebb országában április 18-a óta erõszakossá fajult tüntetések zajlanak tiltakozásul Daniel Ortega nicaraguai államfõ kormányának adó- és nyugdíjreformtervei ellen. Az összecsapásokban több mint 280-an meghaltak, és mintegy kétezren megsebesültek. (MTI/EPA/Rodrigo Sura) Fotó: RODRIGO SURA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Reuters hírügynökség értesülése szerint a nagykövetségek bezárása ugyan nem jelenti automatikusan a diplomáciai kapcsolatok teljes felbontását Managua és a Szentszék között, mégis ezen lehetőség felé mutató komoly lépést jelent. 

A managuai külügyminisztérium időközben rövid állásfoglalásban jelentette be, hogy Nicaragua felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat. „Tekintettel a források által közzétett értesülésekre, amelyek nyilvánvalóan a katolikus egyházzal állnak kapcsolatban a nicaraguai nemzeti egység és megbékélés kormánya... pontosítani szeretné, hogy a Vatikánvárosi Állam és a Nicaraguai Köztársaság között fel lettek függesztve a diplomáciai kapcsolatok” – olvasható a közleményben. 

Az intézkedés hátterében az állhat, hogy Ferenc pápa az argentin Infobae hírportálnak adott, pénteken közölt interjújában az egykori náci és kommunista diktatúrákhoz hasonlította Nicaragua vezetését. 

A katolikus egyházfő a nicaraguai kormányt élesen bíráló Rolando Álvarez katolikus püspök ügye kapcsán beszélt erről. 

Matagalpa püspökét februárban 26 évi börtönbüntetésre ítélték és nicaraguai állampolgárságától is megfosztották, miután nem volt hajlandó felszállni arra a repülőgépre, amelyen politikai foglyokat deportáltak a közép-amerikai országból az Egyesült Államokba. 

A gépen 222 politikai fogoly hagyta el Nicaraguát. 

Daniel Ortega elnök vezette nicaraguai hatóságok a múlt héten mind az öt, Álvarez püspök által irányított rádióállomást megszüntették. Álvarez tiltakozott a döntés ellen, de a helyi távközlési hatóság indoklása szerint a rádióállomások nem rendelkeztek a megfelelő engedélyekkel, holott a püspök maga nyújtotta be őket. Rolando Álvarez az egész egyház képviselőjeként a politikai vezetés össztüze alá került, mert már több éve fő vallási szószólója a kormánykritikus tüntetéseknek.

Daniel Ortega kormányzata egyre jobban elszigetelődött nemzetközileg, mióta a karhatalom leverte a 2018-as utcai tüntetéseket. A korábbi sandinista gerillavezérből lett elnök azt állítja, hogy a 2018-as tiltakozássorozat összeesküvés volt a megbuktatására.

Borítókép: A nicaraguai ellenzéki tüntetésekben életét vesztő tizenéves Bryan Picado koporsójánál gyászol egy hozzátartozó a Jinotega északnyugati településen tartott ravatalon 2018. július 24-én. Latin-Amerika második legszegényebb országában április 18-a óta erőszakossá fajult tüntetések zajlanak tiltakozásul Daniel Ortega nicaraguai államfő kormányának adó- és nyugdíjreformtervei ellen. Az összecsapásokban több mint 280-an meghaltak, és mintegy kétezren megsebesültek. (Forrás: MTI/EPA/Rodrigo Sura)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.