Rekordot döntött az antiszemitizmus Amerikában

Több mint negyvenéves rekordot döntött az antiszemita incidensek száma az Egyesült Államokban tavaly. 2022-ben az ortodox zsidó közösség tagjai voltak a legnagyobb veszélyben, a több mint 3500 esetből egy végződött halállal.

Magyar Nemzet
Forrás: CBS News2023. 03. 23. 17:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

36 százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma Amerika-szerte tavaly − derül ki a Rágalmazásellenes Liga (ADL) csütörtökön közzétett jelentéséből. Ez összesen 3697 esetet jelent, amelybe a vandalizmustól kezdve a zaklatásig minden beletartozik. 

1979 óta nem volt ilyen magas az antiszemita incidensek száma az Egyesült Államokban

− hívta fel a figyelmet a jelentést szemléző CBS News.

Számszerű lebontásban a zaklatások voltak a legnagyobb arányban, mintegy 2289 eset történt, ezt követte a vandalizmus, amely tavaly a 2021-es adatokhoz képest több mint ötvenszázalékos növekedést produkált. 2022-ben 111 esetben követtek el erőszakot a zsidó közösségek tagjai ellen, ebből 107 esetben nem halált okozó fegyverrel történt a támadás. Kivételt képez ez alól néhány kirívó incidens, tavaly januárban például egy fegyveres túszul ejtett egy rabbit és három gyülekezeti tagot Texas államban, azonban egyikük sem sérült meg a támadás során. 

2022-ben egyetlen zsidók ellen elkövetett támadás végződött halállal az Egyesült Államokban. Az Arizonai Egyetem professzorát egy volt diákja ölte meg, aki − mint a nyomozás során kiderült − antiszemita összeesküvés-elméleteket osztott meg az interneten. 

A legtöbb incidenst az ortodox zsidó közösség tagjai ellen követték el, az államok közül New York, New Jersey és Kalifornia vezetik a listát. 

A „Ye-hatás”

Az ADL  jelentése egy érdekes összefüggésre mutatott rá az antiszemita incidensek számának növekedését illetően. 2022 októberében az ismert amerikai repper, Kanye West − művésznevén Ye − közösségi oldalain antiszemita ámokfutásba kezdett, emiatt aztán fel is függesztették fiókjait, valamint több, a sztárral addig együttműködő nagyvállalat elfordult tőle. 

Ye megjegyzéseinek hatása országszerte érezhető volt

− áll a jelentésben. Az ADL szerint 2022 októbere és év vége között 49 olyan antiszemita incidens történt, amelyek során közvetlenül utaltak a rapper szavaira és cselekedeteire. Egy esetben egy ismert, fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport tagjai − akikhez a jelentés szerint az antiszemita propaganda incidensek több mint fele vezethető vissza − molinókat tettek ki egy Los Angeles-i autópálya mellett azzal a felirattal, hogy: „Kanyénak igaza van a zsidókkal kapcsolatban. Dudálj, ha egyetértesz!”.

Borítókép: A colleyville-i Beth Israel zsinagóga épülete, ahol januárban három gyülekezeti tagot és egy rabbit ejtettek túszul (Fotó: Getty Images/Brandon Bell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.