Több embert őrizetbe vettek egy orosz repülőgép megrongálásáért Belaruszban

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök szerint a fő gyanúsítottat az ukrán titkosszolgálatok szervezték be 2014-ben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 07. 21:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vettek több mint húsz embert Belaruszban a macsuliscsi katonai repülőtéren a múlt hónapban végrehajtott robbantással kapcsolatban − jelentette be Aljakszandr Lukasenka államfő kedden Minszkben.

Megerősítette, hogy egy orosz Berijev A–50 típusú katonai repülőgépet ért támadás február 26-án, bár nem rongálódott meg súlyosan. 

Ez volt az első hivatalos elismerése az incidensnek, amelyről korábban belarusz ellenzékiek számoltak be.

A fő gyanúsítottat − akit Minszkben a kijevi titkosszolgálatok számára dolgozó orosz–ukrán kettős állampolgárként írtak le −, valamint több mint húsz, Fehéroroszországban tartózkodó tettestársát kedden vették őrizetbe − jelentette ki Aljakszandr Lukasenka a BelTA belarusz állami hírügynökség jelentése szerint.

Úgy tűnik, az ukrán titkosszolgálatok 2014-ben szervezték be. A modern technológiák szakértője, legalábbis jó ezen a területen

− tette hozzá Aljakszandr Lukasenka, aki szerint a támadást kis méretű drónokkal hajtották végre, hogy elkerüljék a radarfelderítést. Az államfő arról is beszélt, hogy a biztonsági erők több száz, sőt több ezer tagját mozgósították, akik csodával határos módon egy ház pincéjében bukkantak rá a fő gyanúsítottra.

Aljakszandr Azarau, a Belaruszban terrorszervezetként nyilvántartott − rendvédelmi szervek volt dolgozói által létrehozott − BYPOL ellenzéki szervezet vezetője február végén számolt be arról, hogy drónokkal felrobbantottak a Minszkhez közeli macsuliscsi támaszponton egy Berijev A–50 katonai légtérellenőrző repülőgépet. Száműzetésben elő fehérorosz ellenzékiek nem sokkal később azt állították, hogy a szabotázsakciót két fehérorosz követte el, akik azóta elhagyták az országot.

A Kreml mindeddig nem kommentálta a történteket.

Az ukrán külügyi szóvivő kedden kijelentette: kategorikusan tagadják, hogy Kijev érintett lenne az akcióban. Lukasenka kijelentéseinek célja szerinte az, hogy Ukrajnát fenyegetésként állítsák be, igazolva ezzel azt a minszki álláspontot, hogy Moszkvát kell támogatni az Ukrajna ellen általa indított háborúban.

Borítókép: Berijev A−50-es légtérellenőrző gép (Fotó: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.