Ukrán dróntámadás történhetett orosz területen, folytatódnak a harcok Bahmutban

A robotrepülőgép Moszkvától 110 kilóméterre zuhant le, Ukrajna nem vállalta magára a felelősséget.

Magyar Nemzet
2023. 03. 01. 9:12
null
Bahmut, 2023. február 28. Égõ ház elõtt beszélget két férfi a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ, az orosz hadsereg által ostromlott Bahmutban 2023. február 27-én. MTI/AP/Jevhen Tyitov Fotó: Jevhen Tyitov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy szigorítsák meg az Ukrajnával közös orosz határt, miután sorozatos, Ukrajnának tulajdonítható dróntámadásokat tapasztaltak. Moszkva eközben a kelet-ukrajnai Bahmut város bekerítésére törekszik.

Bahmut elfoglalása, amely a háború leghevesebb harcainak színhelye, több mint hat hónap után Oroszország első nagyobb győzelme lenne, és megnyitná az utat a donyecki régió nagyobb városainak elfoglalásához, amely egyike annak a négy térségnek, amelyeket Moszkva ellenőrizni szeretne.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy a helyzet Bahmutban egyre nehezebbé és nehezebbé válik.

Putyin kedden utasította a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB), hogy erősítse meg a biztonságot a négy régióban – Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja –, amelyeket jelenleg csak részben ellenőriznek az erői, valamint arra, hogy lépjen fel Ukrajnának a Nyugat-Oroszország ellen folytatott, szerinte egyre növekvő kémtevékenysége és szabotázsakcióival szemben.

Putyin azt követően beszélt, hogy egy orosz regionális kormányzó közölte: egy drón lezuhant egy földgázelosztó állomás közelében egy nyilvánvalóan sikertelen támadás során a Moszkvától mintegy 110 kilométerre délkeletre fekvő Kolomna város közelében.

Kolomna település a térképen. Forrás: Google Maps

Ukrajna nem vállalta nyilvánosan a felelősséget az Oroszországon belüli támadásokért, de a kolomnai incidens az orosz fővároshoz legközelebbi dróncsapás-kísérlet lenne azóta, hogy Moszkva megkezdte Ukrajna lerohanását.

Korábban az orosz védelmi minisztérium azzal is megvádolta Ukrajnát, hogy az éjszaka folyamán két dél-oroszországi régió ellen két dróntámadást kísérelt meg, amelyek nem okoztak kárt.

Bár Putyin nem utalt konkrét támadásokra a moszkvai beszédében, a The Independent brit lap szerint figyelemreméltó egybeesés, hogy Putyin mindössze pár órával a csapásokat követően szólalt meg. Szintén kedden több orosz televízióállomás rakétatámadásra vonatkozó figyelmeztetést sugárzott, amely a tisztviselők szerint téves figyelmeztetés volt, és amelyet kibertámadásnak tulajdonítottak.

A nyugati hírszerző szolgálatok hagyományosan mindig is aktívan dolgoztak Oroszországban, most pedig további személyi, technikai és egyéb erőforrásokat vetettek be ellenünk

– mondta Putyin. – Ennek megfelelően kell válaszolnunk – tette hozzá.

Bahmutban a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője, Denisz Pusilin azt mondta, hogy a városba vezető gyakorlatilag minden út orosz tűzuralom alatt áll, míg az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij azt mondta, hogy a helyzet Bahmut körül rendkívül feszült.

A jelentős veszteségek ellenére az ellenség bedobta a Wagner legfelkészültebb rohamegységeit, amelyek megpróbálják áttörni csapataink védelmét és bekeríteni a várost

– mondta Szirszkij ezredes.

Az ukrán hadsereg szerint Oroszország lövi a Bahmut körüli településeket.

„Az elmúlt nap folyamán katonáink több mint hatvan ellenséges támadást vertek vissza, többek között a Bahmuttól északra fekvő Jadhidne és Berhivka falvak ellen” – közölte a hadsereg, 

Az Egyesült Államokban Colin Kahl védelmi politikáért felelős államtitkár egy képviselőházi meghallgatáson elmondta, hogy a kelet-ukrajnai frontvonal leginkább „egy felőrlő vánszorgásra” hasonlít.

Tehát az elkövetkező hetekben és hónapokban kisebb területrészek cserélhetnek gazdát. Nem hiszem, hogy bármi olyat látok, ami arra utalna, hogy az oroszok végigsöpörhetnek Ukrajnán, és jelentős területi nyereséget érhetnek el bármikor a következő egy évben

– véli Kahl.

Moszkva Ukrajna-szerte rakéta- és dróntámadásokat is indított az energetikai és egyéb infrastruktúrák ellen.

 

Borítókép: Égő ház előtt beszélget két férfi a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő, az orosz hadsereg által ostromlott Bahmutban 2023. február 27-én (Fotó: TI/AP/Jevhen Tyitov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.