A szövetségi kormány miatt Németország fejére nőnek a migránsok

Az önkormányzatok és a kerületek semmilyen anyagi segítséget nem kapnak a szövetségi államtól.

2023. 04. 20. 11:00
Menekültpárti graffiti Berlinben (Fotó: Flickr.com / Jeanne Menjoulet)
Menekültpárti graffiti Berlinben (Fotó: Flickr.com / Jeanne Menjoulet)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CDU és a CSU pártok a menekültpolitikában való fordulatot követelnek a német szövetségi kormánytól, írja a Bild német lap. A jobbközép erők szerint amíg az Európai Unió külső határai nem biztonságosak, addig a helyzet miatt a Csehországgal és Svájccal közös határokon is szigorú ellenőrzéseket kell tartani – idézi a lap a CDU/CSU Bundestag-frakció indítványát. Emellett csökkenteni kell az el nem ismert menedékkérők szociális juttatásait, és Európa-szerte hasonló szintre kell hozni azokat. 

A CDU/CSU szerint a szövetségi kormánynak át kellene vállalnia az önkormányzatok teljes költségét az elhelyezés és az ellátás tekintetében.

Friedrich Merz, a CDU/CSU-unió frakcióvezetője és Alexander Dobrindt, a CSU tartományi frakcióvezetője jelenleg minden párt helyi politikusával egyeztet a javaslatról.

Dobrindt arról panaszkodott, hogy a szövetségi koalíció az önkormányzatok segélykiáltásait válasz nélkül hagyja. Szerinte a migrációs nyomás csökkentése és az illegális migráció korlátozása érdekében jelentős módosításokra van szükség.

Gerd Landsberg, a Német Városok és Települések Szövetségének vezérigazgatója üdvözölte az indítványt.

Hosszú távú stratégiára van szükség a migrációs mozgások kezelésére, a számok csökkentésére, az Európán belüli elosztás igazságosabb megszervezésére, a finanszírozás hosszú távú biztosítására és a külső határok hatékony védelmére

– mondta Landsberg.

Közben a szövetségi pénzügyminisztérium és a tartományok alatti közigazgatási egységeket tömörítő Német Kerületek Szövetsége a Redaktions-Netzwerk Deutschland német hírszolgálatnak azt nyilatkozta, hogy az önkormányzatok az első negyedévben még semmilyen forrást nem kaptak a szövetségi kormánytól a menekültekre.

A 2023-ra ígért 2,75 milliárd eurós (1042 milliárd forintos) szövetségi támogatásból a települések eddig semmit sem kaptak az elhelyezésre és ellátásra. A pénzhiány oka a jogalap hiánya. Ezeket csak az év folyamán teremtik meg szövetségi szinten – mondta el a Frankfurter Allgemeine Zeiting kérdésére a szövetségi pénzügyminisztérium egyik tisztviselője.

Az első negyedévre a szövetségi államok és az önkormányzatok előlegeket fizettek, tette hozzá. A tartományi kormányok a szövetségi kormánytól kaphatnak visszatérítést. A tartományok szerint azonban már most látszik, hogy a szövetségi kormány által bejelentett források nem lesznek elegendőek.

 

Borítókép: menekültpárti graffiti Berlinben (Fotó: Flickr/Jeanne Menjoulet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.