Lemond Alekszandar Vucsics a pártelnöki posztjáról

Május 27-től már nem Alekszandar Vucsics lesz a kormányzó Szerb Haladó Párt elnöke – jelentette be maga az államfő a belgrádi Prva televízióban csütörtök este.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 04. 21. 12:45
VUCIC, Aleksandar
Belgrád, 2023. január 24. Aleksandar Vucic szerb elnök sajtóértekezletet tart a kormányának a koszovói helyzettel foglalkozó ülése után Belgrádban 2023. január 23-án. MTI/AP/Darko Vojinovic Fotó: Darko Vojinovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszandar Vucsics szerb elnök május 27-től már nem lesz a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke – jelentette be a politikus csütörtök este a belgrádi Prva televízióban.

A szerb államfő kifejtette, hogy nem indul a pártelnöki címért a május végén tartott tisztújító közgyűlésen, de megtartja párttagságát, míg június végén elindítja a Népi Mozgalom Szerbiáért mozgalmát. Vucsics szerint ez egy pártok felett álló mozgalom lesz, melybe nemcsak az SNS tagjai léphetnek be, hanem mindazok, akik fontosnak tartják Szerbia felemelkedését.

Hozzátette, hogy egyelőre nem tudja, hogyan fog kinézni a Szerb Haladó Párt vezetősége, de 

szerinte az SNS-ből hamarosan kilépnek azok, akik elvesztették vezető beosztásukat, funkcióikat.

A politikus az elmúlt hetekben országjáró turnén ismertette a hamarosan megszülető mozgalom céljait, mely a különböző pártok szimpatizánsainak, valamint a párton kívülieknek az egyesítése lenne. Azokat tömörítené, akik Szerbiát stabil, szabad, a kihívásoknak ellenálló, a nemzeti érdekeket szem előtt tartó és biztos jövőt garantáló országnak látják.

Az ellenzéki kritikákra válaszolva Vucsics elmondta, hogy ha nem tartják legitimnek az államfői megbízatását, kezdeményezzék a visszahívását a parlamentben. 

Rámutatott, hogy ehhez a 250 tagú képviselőház kétharmados támogatására van szükség, az ellenzéknek pedig csak 85 képviselője van. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy szükség esetén az SNS biztosítja a kétharmadhoz szükséges további voksokat, de 

utána népszavazást fognak tartani, hogy kiderüljön, a szerb állampolgárok szerint legitim-e az államfő kinevezése, és szeretnének-e elnökcserét.

– Mindaddig elnök maradok, amíg a nép ezt akarja. Amikor a nép úgy gondolja, hogy áruló és tolvaj vagyok, aki nem az ő érdekeikért küzd, akkor szűnök meg államfőnek lenni – mondta Vucsics, akinek második elnöki mandátuma 2027-ben jár le, és a szerbiai alkotmány értelmében nem indulhat újra az államfői székért.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök sajtóértekezletet tart a kormányának a koszovói helyzettel foglalkozó ülése után Belgrádban 2023. január 23-án (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.