A bíróságról hurcolták el, majd egy autóba lökték Pakisztán korábbi miniszterelnökét +videó

A politikus ellen februárban adtak ki elfogatóparancsot pénzmosás és értékes állami ajándékok eltulajdonításának vádjával.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 09. 12:56
Imran Hán, Pakisztán korábbi miniszterelnöke. A politikus ellen februárban adtak ki elfogatóparancsot a többi között pénzmosás és értékes állami ajándékok eltulajdonításának vádjával. (Fotó: GNN / Twitter)
Imran Hán, Pakisztán korábbi miniszterelnöke. A politikus ellen februárban adtak ki elfogatóparancsot a többi között pénzmosás és értékes állami ajándékok eltulajdonításának vádjával. (Fotó: GNN / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztatták a pakisztáni hatóságok kedden az ország volt miniszterelnökét, Imran Hánt. A volt kormányfő vezette Pakisztáni Igazságosság Pártja (Tehrík-i-Inszáf) azt közölte, hogy Hánt Iszlámábádban, a legfelsőbb bíróságon tartóztatták le, ahova a vesztegetési ügyekkel kapcsolatos kihallgatásra érkezett.

Favvád Csódri, a párt szóvivője emberrablásnak nevezte a letartóztatást, és elmondta, hogy Hánt a bírósági teremből hurcolták el, majd belökték egy rendőrautóba.

A dulakodásban többen, köztük a korábbi kormányfő ügyvédje is megsérült.

A pakisztáni GEO TV hírcsatorna videófelvételein az látszik, amint a 72 éves politikust a biztonsági erők egy páncélozott jármű felé viszik, amely utána elhajtott vele.

A párt képviselői azonnal panaszt tettek a bíróságon és magyarázatot követeltek – közölte Csódri, hozzátéve, hogy a bíróság épületénél összecsapások robbantak ki Hán támogatói és a rohamrendőrök között.

A pakisztáni korrupcióellenes hatóságok névtelenséget kérő illetékesei azt mondták, hogy az országos elszámoltatási hivatal egy, az eddigi vádakhoz nem kapcsolódó korrupciós ügyben adott ki letartóztatási parancsot Hán ellen a múlt héten, aki azóta sem fizette ki az óvadékot.

A politikus ellen februárban adtak ki elfogatóparancsot a többi között pénzmosás és értékes állami ajándékok eltulajdonításának vádjával.

Hánt tavaly áprilisban bizalmatlansági szavazással távolították el a miniszterelnöki posztról, amiről ő azt állítja, hogy egy amerikai összeesküvés eredményeképpen a hadsereg részvételével végrehajtott akció volt. Azóta több országos tüntetést szervezett, és előre hozott választások kiírását követeli, az ellen szóló vádakat pedig többször politikailag motiváltnak nevezte.

Időközben az korábbi kormányfő hívei az utcára vonultak, tiltakozva Hán letartóztatása ellen.

A több száz fős tömeg a hadsereg központját rohamozta meg, ahol az egyik katonai vezető otthonát szétverték, bútorait pedig a háza előtt gyújtották fel.

Borítókép: Imran Hán, Pakisztán korábbi miniszterelnöke. A politikus ellen februárban adtak ki elfogatóparancsot a többi között pénzmosás és értékes állami ajándékok eltulajdonításának vádjával (Fotó: GNN/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.