Kína kész együttműködni Oroszországgal az ukrajnai válság megoldása érdekében

Több területen is fokozni kívánja a közös erőfeszítéseket Kína és Oroszország

Magyar Nemzet
2023. 05. 05. 8:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csin Kang kínai külügyminiszter Szergej Lavrov orosz kollégájával folytatott találkozóján Goában kijelentette, hogy a kínai fél kész arra, hogy az Oroszországgal való együttműködés révén ténylegesen hozzájáruljon az ukrán válság megoldásához – írja a TASZSZ orosz hírügynökség a kínai külügyminisztériumra hivatkozva. 

Kína kitartóan támogatja a béketárgyalásokat. Készek vagyunk az Oroszországgal való kapcsolattartás és koordináció révén ténylegesen hozzájárulni az ukrán válság politikai rendezéséhez

– Csin Kang. A találkozó során rámutatott a Peking és Moszkva közötti fokozott interakcióra Hszi Csin-ping kínai elnök márciusi oroszországi látogatását követően. „Kína és Oroszország minden szinten egyre aktívabb kapcsolatokat tart fenn egymással, és minden irányban előmozdítja az együttműködést” – hangsúlyozta. 

A találkozón mindkét fél megerősítette azon szándékát, hogy fokozzák a koordinációt a nemzetközi együttműködés fontos multilaterális platformjain, mint például a Sanghaji Együttműködési Szervezet, a BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika), a G20-ak és az ENSZ, hogy közösen lépjenek fel „a hegemónia minden formájával szemben, védjék meg a feltörekvő és fejlődő országok közös érdekeit, és támogassák az egyenlő jogokat és az igazságosságot a világban”.

Borítókép: Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz és Csin Kang kínai külügyminiszter kétoldalú megbeszélést folytat a Sanghaji Együttműködési Szervezet külügyminisztereinek tanácskozásán az indiai Goában 2023. május 4-én (Fotó: MTI/AP/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.