Könnygázt vetettek be a tiltakozó szerbek ellen Koszovóban + videó

Rendkívül feszült a helyzet, bármikor súlyosbodhatnak az összecsapások.

Magyar Nemzet
2023. 05. 29. 9:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Farkasszemet néznek egymással a tiltakozó szerbek valamint a KFOR katonái, illetve mögöttük a koszovói rendőrség alakulatai az észak-koszovói Zvecsanban, Leposzavityban és Zubin Potokban. A rendfenntartó erők megpróbálják megakadályozni, hogy az összegyűlt tömeg megközelítse a városházákat.

A szerbek azt szeretnék elérni, hogy visszavonuljanak a területről a koszovói rendőrök, s hagyják el posztjukat azon albán polgármesterek, akiket a helyi választásokon ugyan megválasztottak, de a szerbek bojkottja mellett történt mindez. A szerbek nem fogadják el, hogy azokon a részeken, ahol a lakosság 95 százalékát ők alkotják, albánok legyenek hatalmon. A KFOR egységei a helyszínen őrzik a rendet, több teherautóval és terepjáróval érkeztek a helyszínt biztosítani.

Reggeli jelentések szerint a tüntetők idegesek, s azt kérdezik, „milyen demokrácia ez?”.

A Kosovo Online hírportál jelentése szerint Zvecsan utcáin több ezer ember tüntet békésen, s azt várja, hogy válaszokat kapjon a követeléseire. A helyszínen vannak a koszovói Szerb Lista képviselői és a korábbi polgármesterek is. Goran Rakics, a Szerb Lista elnöke a KFOR erőkhöz szólva elmondta: „ez az önkormányzat épülete, ahol a mi családtagjaink dolgoznak. Mi itt maradunk. Azok kell hogy elmenjenek, akik nemkívánatosak itt.” 

„Ha el akarnak menni, elengedjük őket. Helyet biztosítunk a számukra” – üzente Rakics.

 

Összecsapások is voltak már a rendfenntartó erők és a tiltakozók között. A reggel folyamán korábban a zvecsani önkormányzat munkatársai áttörték a KFOR-katonák első kordonját, senki sem állította meg őket. 

Elérték a városháza épületét, megpróbáltak oda bejutni, de a koszovói rendőrök már a bejáratnál megállították őket. Az emberek ellen könnygázt vetettek be.

Mint arról már korábban beszámoltunk, Zubin Potok önkormányzati épülete előtt hétfő reggel erős KFOR-jelenlét volt tapasztalható, valamint a különleges koszovói rendőrség számos tagja is ott van. A Kosovo Online helyszíni beszámolója szerint, ugyanez igaz Leposzavityra is. Ott szögesdrótot feszítettek ki az városháza épülete köré. Hajnalban a KFOR járőrei a Zubin Potok önkormányzat épületéhez vezető utcát lezárták az autóforgalom elől, így az önkormányzat csak gyalogosan közelíthető meg.

Hétfőtől szünetel az oktatás minden általános és középiskolában, illetve bezártak az óvodák is. A szülőket arról értesítették, hogy ez mindaddig így is marad, amíg a koszovói rendőrség állig felfegyverzett tagjai nem hagyják el a környéket. 

Borítókép: A NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő járművei az észak-koszovói Mitrovicában 2023. április 23-án (Fotó: MTI/EPA/Djordje Savic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.