Macronhoz fordult az Air France Kína miatt

Indoklásuk szerint a kínai légitársaságok szankciók miatti tisztességtelen előnyét faragnák le a kormány segítségével.

Magyar Nemzet
2023. 05. 03. 8:09
Felmentették az Air France francia légitársaságot a 447-es járat 2009-es szerencsétlensége kapcsán, 2023.04.17-én. (Fotó: TLDR News EU / Twitter)
Felmentették az Air France francia légitársaságot a 447-es járat 2009-es szerencsétlensége kapcsán, 2023.04.17-én. (Fotó: TLDR News EU / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Air France francia légitársaság arra kéri a francia kormányt, hogy korlátozza a kínai légitársaságok járatainak belépését az országba, ugyanis azok tisztességtelen előnyre tesznek szert, mivel átrepülhetnek az orosz légtér felett. A francia légitársaság éppen ezért olyan adók vagy más intézkedések bevezetését szorgalmazza Emmanuel Macronnál, melyek hasonló költségalapot teremtenek az Air France és a kínai légitársaságok között − nyilatkozták a Bloomberg hírügynökségnek az ügyben jártas személyek. 

Moszkva a nyugati szankciókra válaszul a legtöbb európai országnak és légitársaságnak megtiltotta légterének használatát, a kínai légitársaságok így jóval rövidebb idő alatt tudják megtenni ugyanazt a távot, mint nyugati társaik.

Korábban a francia repterek kínai légitársaságok előtti megnyitása fellendítette az ország turizmusát. Azonban a jelenlegi helyzet miatt a kínai társaságok dömpingje hátráltatja az Air France koronavírus utáni talpra állását. 

Támogatjuk a Franciaország és Kína közötti járatok számának növelését, de egyenlő feltételeket kell biztosítani a feleknek. A jelenlegi helyzetben figyelembe kell vennünk, hogy torzul a verseny

− fogalmazott az Air France szóvivője.

A kormány a Kínával való kapcsolatok fokozatos és kiegyensúlyozott visszaállítására törekszik. A minisztériumok tagjai már ezen a héten találkozókat terveznek, hogy megvitassák a kérdést − fogalmazott az üggyel kapcsolatban egy kormánytisztviselő.

Az Air France helyzete potenciálisan érzékenyebb, mint más európai légitársaságoké, mivel Franciaország és Kína 2017-ben kétoldalú megállapodást írt alá, amely hetente több száz, kínai légitársaságok által üzemeltetett járat Franciaországba történő leszállását teszi lehetővé. A megállapodásnak 2020-ban kellett volna hatályba lépnie, de a világjárvány miatt ez nem történt meg. 

Miközben Macron kormánya megpróbál időt nyerni, a turisztikai ágazat szereplői egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a megállapodás felélesztésére.

A világjárvány előtt hetente mintegy kilencven járat közlekedett Franciaország és Kína között, Párizst tizenhárom kínai városba induló közvetlen járat kötötte össze az ázsiai országgal. A koronavírus előtti utolsó évben mintegy 2,2 millió kínai turista látogatott Franciaországba, ami a vámmentes eladások értékének 32 százalékát tette ki.

Borítókép: Az Air France francia légitársaság 447-es járata felszállás közben (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.