Menhely fogadja be a gyilkos medvét

Kapott egy második esélyt Gaia, az a 17 éves medve, amely a gyanú szerint áprilisban végzett egy kocogóval Olaszországban. Nem ez volt az első eset, hogy az állat emberre támadt, a medve egy bajorországi központba kerülhet.

Magyar Nemzet
2023. 05. 20. 6:57
A,Brown,Bear,In,The,Forest.,Big,Brown,Bear.,Bear, medve, kilövés, illusztráció, barna medve
270172469 Fotó: Canon Boy
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felettébb nagy médiavisszhangot kapott egy bajorországi medvemenhely, amelyet a müncheni Andreas Grasmüller német ügyvéd és televíziós műsorvezető alapított 1993-ban  Bad Füssing közelében.

A rezervátum létesítőjének célja az volt, hogy a nehéz sorsú, emberek által megkínzott medvéket befogadja és méltó körülményeket teremtsen nekik. Az első medve, Franzi 2004-ben érkezett az adományokból, támogatásokból és szponzorációból fenntartott menhelyre. Az évek során megnőtt az állomány, mára 14 állat él a menhelyen, a medvéket különböző országokból mentették, most azonban egy olyan állat érkezhet, amely nagy médiafigyelmet keltett. Sajtóértesülések szerint arról a Jj4 kódon számon tartott, Gaia néven ismert 17 éves állatról van szó, amely a gyanú szerint április elején megölt egy kocogót az olaszországi Trentino tartományban. 

A 26 éves Andrea Papi holttestére 2023. április 5-én találtak rá lakóhelye közelében, a fiatal férfi a helyszínen belehalt súlyos nyak- és fejsérüléseibe. A helyszínen talált nyomok és az áldozat DNS mintája alapján megállapították, hogy a tettes a szóban forgó 17 éves nőstény medve volt.

A történtek alaposan felkorbácsolták az indulatokat Olaszországban, sokan az állat halálát követelték, mivel veszélyt jelent az emberekre, így a bíróság el is rendelte a medve kilövését, ám az ítélet végrehajtását elnapolták, miután állatvédők fellebbeztek a döntés ellen, két állatorvosi szakvéleménnyel bizonyítva, hogy a gyilkos medve nem nőstény volt, hanem egy felnőtt hím. 

Gaia tehát egyelőre haladékot kapott, annak ellenére, hogy nem ez volt az első eset, hogy emberre támadt. Az állat kilövését egyszer már elrendelték 2020-ban, miután rátámadt két emberre a Perren hegyen, a kiszemelt áldozatoknak sikerült elmenekülniük. A bíróság akkor megkegyelmezett a medvének és egyelőre most is megúszta a kilövést, de sorsa még nem dőlt el végleg, ügyében a következő tárgyalás május 25-én várható. 

A bajorországi rezervátum kész befogadni az állatot, ha a bíróság megkegyelmez neki és Bad Füssingbe kerülhet, akkor először hat hetet karanténban kell töltenie, majd következik az akklimatizációs folyamat. Ha végül a menhelyre kerül, Gaia lesz a menhelyben az első medve, amely előzőleg vadon élt, derül ki a Time.news cikkéből.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Canon Boy)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.