Szellemvárossá vált a svájci falu, amely teljesen megsemmisülhet + videó

Brienz lakosainak két napot hagytak arra, hogy végleg elhagyják szeretett otthonukat.

2023. 05. 13. 11:37
null
Brienz, 2023. május 10. Az alpesi Brienz falu és mögötte a leomló hegyoldal látképe a délkelet-svájci Graubünden kantonban 2023. május 10-én. Az elõzõ este a hatóság elrendelte a falu lakosságának sürgõs kitelepítését, mert váratlanul felgyorsult a falu fölötti hegy sziklájának mozgása, és kétmillió köbméternyi kõ leomlása fenyeget. Az ott élõknek május 12-ig kell kiköltözniük otthonukból. MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller Fotó: Gian Ehrenzeller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sürgősen evakuálni kellett egy aprócska svájci falu lakosait, mivel a települést sziklaomlás fenyegeti.

Brienz kevesebb, mint száz lakosának 48 órája volt összepakolni és elhagynia otthonát.

Igyekeztek minden ingóságukat megmenteni, beleértve a teheneiket is, miután geológusok közölték velük, hogy kétmillió köbméternyi szikla omolhat a falura.

A keleti Graubünden kantonban, 1100 méteres magasságban található település szombatra már teljesen kiürült. A falut már korábban is kockázatosnak ítélték, mivel egyre süllyed, aminek következtében az épületei is megdőltek. A talaj stabilizálása érdekében már megkezdődtek a munkálatok, ám a Brienz feletti Insel (sziget) nevű sziklaképződmény mozgása időközben felgyorsult. 

Olyan gyorsan történt mindez. Arra számítottunk, hogy több időnk lesz. Nagyon furcsa ez az érzés

– közölte egy helyi fiatal a svájci médiával, mielőtt végleg búcsút mondott lakóhelyétől.

Az MTI beszámolója alapján egyelőre nem biztos, hogy a kőgörgeteg magával sodorja a falut, de a legrosszabb forgatókönyv szerint akár egy tényleges hegyomlás is bekövetkezhet, amit azt jelentené, hogy a 100–200 kilométeres sebességgel lezúduló görgeteg 30 másodperc alatt megsemmisíti a települést.

A globális felmelegedés negatívan hat az alpesi környezetre, ami komoly biztonsági aggályokat vet fel a hegyekkel körülvett svájci településeket illetően.

2017-ben, a szintén Graubündenben található Bondót hatalmas földcsuszamlás sújtotta, amely maga alá temette a fél falut, nyolc ember halálát okozva.

 

Borítókép: Az alpesi Brienz falu és mögötte a leomló hegyoldal látképe a délkelet-svájci Graubünden kantonban 2023. május 10-én. Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.