Veszélyeztette a NATO-tagállam repülőjét egy orosz vadászgép

Nem messze a román határtól.

Magyar nemzet
Forrás: Román Védelmi Minisztérium2023. 05. 07. 0:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Agresszív, veszélyes manővereket hajtott végre egy orosz harci repülő még pénteken, amellyel veszélyes helyzetbe sodort egy lengyel repülőgépet a Fekete-tenger felett, a nemzetközi légtérben – tájékoztat a román védelmi tárca honlapján.

Azt írják, hogy a román légierővel közösen rutinszerű járőrözést tartottak az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex keretein belül, és egy, a NATO-tag Lengyelország határőrségének kötelékébe tartozó Turbolet L410-es gépet az orosz Szu-35-ös többször is veszélyeztette, így a lengyel gép legénységének nehezére esett megtartani az irányítást, miután az orosz harci repülő zavaró turbulenciákat keltett körülöttük manővereivel. Mindez nemzetközi légtérben a román határtól 60 kilométerre keletre történt. 

Beszámolnak arról is, hogy az incidens miatt négy másik – két román, két spanyol – készenlétben levő gépet is riadóztattak, azonban nem volt szükség beavatkozásra. Hozzáfűzték, hogy a lengyel legénység profi módon kezelte a helyzetet, mindenki épségben landolt a Mihail Kogălniceanu reptéren, délután kettő óra előtt tíz perccel. 

Az ügyet a Frontex-szel és a lengyel hatóságokkal közösen vizsgálják majd ki.

„Teljességgel elfogadhatatlannak tartjuk azt az agresszív magatartást, amelyet az oroszok tanúsítottak a Frontex-misszión járó, migrációs kockázatokat feltáró, fegyvert nem hordozó repülőgéppel szemben” – fogalmazott közleményében a román védelmi minisztérium. 

Borítókép: Légibemutatón egy Szu-35-ös (Fotó: Anadolu Agency via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.