Az orosz elnök is támogatná a béketárgyalások megkezdését

Orosz tisztviselők szerint Putyin bizonyos feltételek mellett hajlandó lenne tárgyalni.

Gábor Márton
2023. 06. 05. 22:00
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. május 29. Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat Ajszen Nyikolajevvel, a Szaha Köztársaság (Jakutföld) vezetõjével a moszkvai Kremlben 2023. május 29-én. MTI/AP/Szputnyik/Gavriil Grigorov Fotó: Gavriil Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kreml tisztviselői nemrég közölték, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitott az ukrán háború befejezéséről szóló tárgyalásokra. Azonban a tárgyalások megkezdésére ennek ellenére továbbra sincs sok esély, ugyanis a két ország vezetésének álláspontjai merőben különböznek a békefeltételekkel kapcsolatban.

Az orosz vezetés ugyanis továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy csak olyan békét hajlandók megkötni, amelynek értelmében Oroszországhoz csatolják az ukrajnai Donbász keleti részét, azaz többségében azokat a területeket, amelyeket Oroszország mostanáig elfoglalt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a hétvégén az orosz médiának azt mondta, hogy Putyin a konfliktus békés megoldására törekszik, de jelezte, hogy bármilyen tűzszünet esetében alapfeltétel, hogy a Nyugatnak jelentős engedményeket kell tennie Oroszország felé. 

Azonban egy ilyen megkötéssel járó béketervet Ukrajna, az Egyesült Államok és a NATO egyaránt ellenezne. 

Putyin elnök nyitott volt, és lesz is minden kapcsolatfelvételre annak érdekében, hogy céljainkat a különleges katonai műveleten kívül más eszközökkel is elérjük. Ha ez lehetséges, akkor ez lenne a legelőnyösebb út

– mondta Peszkov a Rosszija-1 orosz televíziónak.

Az orosz mellett, az ukrán vezetésben is nyitottak lennének a béketárgyalások megkezdésére. Azonban úgy tűnik, hogy az ukrán kormány is köti az ebet a karóhoz, és nem hajlandó engedni a békefeltételekből. 

Ihor Zsovkva, az ukrán elnök diplomáciai főtanácsadója szerint a kijevi béketerv az egyetlen módja annak, hogy véget érjen a háború. A főtanácsadó a Reutersnek azt mondta, Ukrajnának nem érdeke egy, az orosz területi nyereségeket deklaráló tűzszünet. 

Emellett pedig a politikus visszautasította Kína, Brazília, a Vatikán és Dél-Afrika békekezdeményezéseit.

„Nem létezhet brazil béketerv, kínai béketerv, dél-afrikai béketerv, amikor az ukrajnai háborúról beszélünk” – mondta Zhovkva.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat Ajszen Nyikolajevvel, a Szaha Köztársaság (Jakutföld) vezetőjével. (Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.