időjárás 27°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Az orosz elnök is támogatná a béketárgyalások megkezdését

Gábor Márton
2023.06.05. 22:00
Az orosz elnök is támogatná a béketárgyalások megkezdését

A Kreml tisztviselői nemrég közölték, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitott az ukrán háború befejezéséről szóló tárgyalásokra. Azonban a tárgyalások megkezdésére ennek ellenére továbbra sincs sok esély, ugyanis a két ország vezetésének álláspontjai merőben különböznek a békefeltételekkel kapcsolatban.

Az orosz vezetés ugyanis továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy csak olyan békét hajlandók megkötni, amelynek értelmében Oroszországhoz csatolják az ukrajnai Donbász keleti részét, azaz többségében azokat a területeket, amelyeket Oroszország mostanáig elfoglalt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a hétvégén az orosz médiának azt mondta, hogy Putyin a konfliktus békés megoldására törekszik, de jelezte, hogy bármilyen tűzszünet esetében alapfeltétel, hogy a Nyugatnak jelentős engedményeket kell tennie Oroszország felé. 

Azonban egy ilyen megkötéssel járó béketervet Ukrajna, az Egyesült Államok és a NATO egyaránt ellenezne. 

Putyin elnök nyitott volt, és lesz is minden kapcsolatfelvételre annak érdekében, hogy céljainkat a különleges katonai műveleten kívül más eszközökkel is elérjük. Ha ez lehetséges, akkor ez lenne a legelőnyösebb út

– mondta Peszkov a Rosszija-1 orosz televíziónak.

Az orosz mellett, az ukrán vezetésben is nyitottak lennének a béketárgyalások megkezdésére. Azonban úgy tűnik, hogy az ukrán kormány is köti az ebet a karóhoz, és nem hajlandó engedni a békefeltételekből. 

Ihor Zsovkva, az ukrán elnök diplomáciai főtanácsadója szerint a kijevi béketerv az egyetlen módja annak, hogy véget érjen a háború. A főtanácsadó a Reutersnek azt mondta, Ukrajnának nem érdeke egy, az orosz területi nyereségeket deklaráló tűzszünet. 

Emellett pedig a politikus visszautasította Kína, Brazília, a Vatikán és Dél-Afrika békekezdeményezéseit.

„Nem létezhet brazil béketerv, kínai béketerv, dél-afrikai béketerv, amikor az ukrajnai háborúról beszélünk” – mondta Zhovkva.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat Ajszen Nyikolajevvel, a Szaha Köztársaság (Jakutföld) vezetőjével. (Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Gavriil Grigorov)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.