Békemisszióról tárgyalt Putyinnal a dél-afrikai elnök

A megbeszélés során szóba került az Oroszország–Afrika-csúcstalálkozó is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 08. 12:16
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. május 29. Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat Ajszen Nyikolajevvel, a Szaha Köztársaság (Jakutföld) vezetõjével a moszkvai Kremlben 2023. május 29-én. MTI/AP/Szputnyik/Gavriil Grigorov Fotó: Gavriil Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az afrikai országok vezetőinek közelgő oroszországi és ukrajnai békemissziójáról tárgyalt telefonon Cyril Ramaphosa, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke és Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte csütörtökön a dél-afrikai elnöki hivatal. A közlemény szerint Putyin elnök üdvözölte az afrikai államfők kezdeményezését, és kifejezte óhaját a békemisszió fogadására.

A Putyin és Ramaphosa közötti szerdai telefonbeszélgetésben szóba került az Oroszország–Afrika-csúcstalálkozó is, amelyet a tervek szerint július végén tartanak Szentpéterváron

– áll a közleményben.

A dél-afrikai elnök korábban azt mondta, hogy országa nem elkötelezett az ukrajnai háború kérdésében, illetve nem részesíti előnyben Oroszországot. Ramaphosa májusban jelentette be, hogy Oroszország és Ukrajna vezetői készek találkozni az afrikai országok vezetőivel, illetve megvitatni a folyamatban lévő konfliktus lehetséges dél-afrikai béketervét, amelyet Egyiptom, Szenegál, Zambia, Uganda és a Kongói Köztársaság vezetői támogatnak.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.