időjárás 17°C Malvin 2023. október 1.
logo

Egy jobboldali európai pártcsalád létrehozásán dolgozik Salvini

Jánosi Dalma (Róma)
2023.06.05. 13:54
Egy jobboldali európai pártcsalád létrehozásán dolgozik Salvini

Továbbra is egy nagy jobboldali európai szövetség létrehozásában gondolkozik Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes, a Liga elnöke. A 2024-es európai parlamenti választásokhoz közeledve egyre gyakrabban merül fel a kérdés, merre helyezkednek a jobboldali olasz pártok. Immár évek óta tartanak a találgatások, miszerint a Matteo Salvni vezette Ligának szándékában állna az Európai Néppárthoz való csatlakozás. Az elmúlt időszakban több alkalommal feszegették az újságírók a csatlakozási szándék esélyeire vonatkozó kérdéseket, a párt vezetője rendszerint kitérő választ adott.

Salvini legfrissebb sajtónyilatkozata azonban azt támasztja alá, hogy nem áll szándékában az Európai Néppárthoz való közeledés.

A párt kulcsfontosságú politikusai, mint például Giancarlo Giorgetti gazdasági és pénzügyminiszter, vagy Attilio Fontana, Lombardia kormányzója támogatná a legnagyobb európai pártcsaládba való beolvadást. Matteo Salvini azonban továbbra is az európai jobboldali erők összefogását tartja a legcélszerűbb megoldásnak.

Úgy véli, csak akkor lehet igazán hatást gyakorolni a brüsszeli döntéshozatalra, ha az összes jobboldali párt egyhangúan kiáll a legfontosabb kérdésekben.

A Liga főtitkára azzal magyarázta döntését, hogy az elmúlt időszakban egyre szorosabbá vált a kapcsolat a szocialisták és az Európai Néppárt között. Az olasz jobboldali szavazók árulásként értékelnék, ha baloldali irányba sodródna az alakulat, nem beszélve arról, hogy számos területen megoszlanak a vélemények. Ilyenek például a béranyaság kérdése, vagy az autópiacot térdre kényszerítő uniós célkitűzések. A legutóbbi pártülésen a tagok teljes körű felhatalmazással bízták meg Matteo Salvinit, hogy mielőbb elkezdhesse az egyeztetéseket minden olyan jobboldali erővel, amely szóba kerülhet egy nagy európai pártcsalád létrehozása kapcsán.

Egy jobboldali európai alakulat előkészítése valójában már 2021-tavaszán elkezdődött, amikor Matteo Salvini Budapestre utazott, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel találkozzon.

Akkor úgy fogalmazott, európai reneszánszt akar lengyel és olasz szövetségeseivel. Azt mondta, a második világháború óta a legsötétebb időszak van Európában, ami ellen küzdeni kell, mert erre a jelenlegi brüsszeli elit alkalmatlan. Az olasz sajtó szerint Salvni ambiciózus célkitűzései végül azért lettek felfüggesztve, mert az Olasz Testvérek, a legnagyobb kormánypárt elnöke, Giorgia Meloni ellenezte, azzal indokolva, nem áll szándékában, hogy megváljon az Európai Konzervatívok és Reformerek alakulat vezetésétől. 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k), Matteo Salvini, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetője (j) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) a karmelita kolostorban 2021. április 1-jén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.