Hatalmas kártérítést ítéltek meg a fehér bőrszíne miatt kirúgott Starbucks-alkalmazottnak

A bíróság hétfőn elismerte, hogy a nőt bőrszíne miatt diszkriminálták, ami sérti a jogait.

Magyar Nemzet
2023. 06. 15. 10:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kevesebb, mint 25 millió dollár (9 milliárd forint) kártérítést kapott az a Starbucks-menedzser, akit azért bocsátott el a cég, mert 2018-ban két fekete férfit letartóztattak, amikor használni akarták egy philadelphiai Starbucks mosdóját. 

A bíróság megállapította, hogy 

a 13 éve ott dolgozó nőnek semmi köze nem volt a letartóztatásokhoz, a vállalat „bűnbaknak” használta Shannon Phillips regionális menedzsert a bőrszíne miatt

 – írja a New York Post nyomán a Mandiner.

2018-ban a letartóztatásról készült felvételek országos tiltakozásokat váltottak ki a fekete közösség körében, ezért érezte úgy a Starbucks, hogy cselekednie kell.

Bejelentették, hogy országos szinten 8000 kávézót átmenetileg bezártak, vizsgálatot indítottak, a dolgozókat pedig egy rasszizmusellenes képzés elvégzésére kötelezték.

Bár a regionális menedzsert kirúgták, az érintett étterem üzletvezetője – egy fekete férfi – végül megtarthatta állását. Phillips ügyvédje szerint ő csak a bőrszíne miatt tarthatta meg a pozícióját.

A Starbucks az eljárás során azzal érvelt, hogy Phillipset, aki 13 éve dolgozott a vállalatnál, azért bocsátották el, mert a letartóztatások után nem vett részt a rasszizmusellenes képzéseken, és sokat hiányzott.

A hétfőn megszületett bírósági ítéletet, amely Phillipsnek adott igazat, a vállalat nem kívánta kommentálni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.