Kiszorították az RMDSZ-t a román kormánykoalícióból

A tárcák szétosztása esetében felrúgták a megállapodást Bukarestben.

CIOLACU, Marcel; IOHANNIS, Klaus; CIUCA, Nicolae Ionel
Bukarest, 2023. június 13. Marcel Ciolacu miniszterelnök-jelölt, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke beszél a Klaus Iohannis román államfõvel közösen tartott sajtótájékoztatójukon Bukarestben 2023. június 13-án, miután Iohannis kormányalakítással bízta meg Ciolacut. Nicolae Ciuca elõzõ miniszterelnök, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke egy nappal korábban mondott le a kormányfõi posztról a koalíciós egyezmény értelmében. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak részben tartották be a korábbi politikai megállapodást Romániában. Míg a koalíción belüli kormányfőcsere zökkenőmentesen zajlott le – a nemzeti liberális miniszterelnök, Nicolae Ciuca lemondott, a szociáldemokrata Marcel Ciolacu pedig kormányalakítási megbízást kapott az államfőtől –, a tárcák szétosztása esetében már felrúgták a megállapodást Bukarestben. A zsákmányszerzési akciónak a legkisebb koalíciós tag, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) esett áldozatául: miután a Kelemen Hunor vezette párt minisztériumokkal kapcsolatos igényeit a kormányzati partnerek gyakorlatilag lesöpörték az asztalról, az RMDSZ kénytelen volt kilépni a koalícióból. 

Az RMDSZ az elmúlt időszakban mindent megtett azért, hogy közösen folytassa a kormányzást a koalíciós partnereivel, kompromisszumkészek voltunk, ebben a pillanatban viszont úgy tűnik, hogy a közös kormányzás feltételei nem adottak

− így fogalmazott a közösségi oldalán kedd este Kelemen Hunor.

A román kormány korábbi miniszterelnök-helyettese kiemelte: az RMDSZ-es vezetésű tárcáknál szakszerű, felelősségteljes, átlátható és kiszámítható munka folyt, amit kormányzati partnereik is elismertek. 

„Nekünk nincs hova tovább hátrálni, amikor meg akarnak fosztani az általunk vezetett összes minisztériumtól. A magyar emberek előtt továbbra is egyenes gerinccel állunk, munkánkat a közösség érdekében folytatjuk” − írta a Facebook-bejegyzésében Kelemen Hunor. 

Marcel Ciolacu, a kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelölt kedd este tagadta, hogy az RMDSZ „kitaszítása” a kormányból előre megfontolt szándékkal történt. − Ez kizárt, és ezt Kelemen Hunor is tudja − mondta a leendő kormányfő. Hozzátette: a Nemzeti Liberális Párt elnökével, Nicolae Ciucával együtt minden erőfeszítést megtett az RMDSZ kormánykoalícióban való maradása érdekében.

Szerdán a képviselőház és a szenátus együttes szakbizottságaiban zajlik a Ciolacu-kabinetbe javasolt miniszterjelöltek meghallgatása. Ha minden a tervek szerint halad, az új román kormány csütörtök este hivatalba léphet. A kabinet összetételében az egyik legnagyobb meglepetés a külügyminisztérium élén történt: Luminita Odobescu, Klaus Johannis eddigi külügyi tanácsadója váltja Bogdan Aurescut. Marcel Ciolacu egyébként a gazdasági patriotizmus jelszavával hirdette meg a kormányprogramját, amelyről csütörtökön szavaz a bukaresti parlament.

Borítókép: Marcel Ciolacu (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.