Kitört a világ egyik legaktívabb vulkánja + videók

Hawaii szigetén fokozódó földmozgásokat és a talaj deformációját észlelték a kutatók.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 08. 9:55
null
Hawaii, 2023. június 8. A Nemzeti Park Szolgálat (NPS) által közreadott kép a Kilauea tûzhányó kitörésérõl a hawaii Nagy-szigeten 2023. június 7-én. A Kilauea Hawaii második legnagyobb és a világ egyik legaktívabb vulkánja. MTI/AP/Nemzeti Park Szolgálat/Janice Wei Fotó: Janice Wei
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hónapos szünet után újra kitört a Hawaii szigetén található Kilauea, a világ egyik legaktívabb vulkánja – jelentették be az amerikai földtani intézet (USGS) hawaii vulkánfigyelő szolgálatának kutatói. A Hawaii Vulkánmegfigyelő Intézet munkatársai a Nagy Sziget Nemzeti Parkban található tűzhányó csúcsán lévő webkamerák felvételein izzást észleltek csütörtökön, ami arra utal, hogy a tűzhányó elkezdett működni. A kitörés előtt az intézet arról számolt be, hogy a kutatók fokozódó földmozgásokat és a talaj deformációját, elváltozásait észlelték kedd este.

 

Jelenleg nem látjuk aktivitás jeleit a hasadékövezetben

 

– mondta Mike Zoeller, a megfigyelőintézet geológusa.

„Nincs okunk arra számítani, hogy olyan kitörés kezdődjön, amely a szigeten élő lakosságot lávafolyammal veszélyeztetné”. A kutató azt is elmondta, hogy a láva a csúcson lévő kalderában maradt, tehát még mindig van elég hely ahhoz, hogy további lávakiáramlást hozzon létre anélkül, hogy veszélyeztetné a közeli házakat vagy az infrastruktúrát. A tűzhányó kráterét beborító lávató 371 hektár kiterjedésű.

 

A világ egyik legaktívabb vulkánja tavaly decemberben két héten át egy időben működött a szomszédos Mauna Loa vulkánnal, ami számos turistát vonzott a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkba.

 

December közepén a két vulkán aktivitása egy időben szűnt meg. A Kilauea a Hawaii-szigetcsoport legnagyobb szigetén található, a világ aktív vulkánjai között a legtöbb kitörés fűződik hozzá. Rövid szünet után Kilauea januárban ismét kitört. A kitörés 61 napig tartott, ami márciusban ért véget. A Kilauea vulkán 2018-as kitörése során 700 lakóingatlant semmisített meg.

Borítókép: A Nemzeti Park Szolgálat (NPS) által közreadott kép a Kilauea tűzhányó kitöréséről a hawaii Nagy-szigeten 2023. június 7-én (Fotó: MTI/AP/Nemzeti Park Szolgálat/Janice Wei)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.