Mesterséges intelligenciával gyártanak képeket a pedofilok + videó

Az ENSZ szerint az online szexuális kizsákmányolás és visszaélés veszélye nagyobb, mint valaha.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 06. 28. 9:58
Parents,Left,The,Girl,To,Stay,Home,Alone,She,Is gyermek, gyermekbántalmazás, lány, kislány, szomorú, sír,
312380828 Fotó: Shutterstock Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pedofilok is felfedezték a mesterséges intelligenciát. A BBC brit közszolgálati televízió értesülései szerint ugyanis mesterséges intelligenciát (MI) használnak arra, hogy élethű, gyermekekkel kapcsolatos szexuális visszaéléseket ábrázoló anyagokat készítsenek és értékesítsenek, például előfizetéseken keresztül, közkedvelt tartalommegosztó oldalakon. Az Országos Rendőrfőnöki Tanács (NPCC) szerint „felháborító”, hogy egyes platformok „hatalmas profitot” termelnek, de nem vállalnak „erkölcsi felelősséget”.

A képek készítői a Stable Diffusion nevű mesterséges intelligencia szoftvert használják, amely a művészetben vagy grafikai tervezésben felhasználható képek generálására készült. A program lehetővé teszi, hogy a felhasználók szavakkal leírják, hogy milyen képet szeretnének, majd a program létrehozza azt.

A BBC azonban úgy találta, hogy a programot arra használják, hogy élethű képeket készítsenek gyermekek szexuális zaklatásáról, többek között csecsemők és kisgyermekek megerőszakolásáról.

A brit rendőrség megerősítette, hogy már találkoztak ilyen tartalmakkal. A számítógép által generált képeket ugyanúgy kezelik, mint egy valódi képet, így az ilyen tartalmak birtoklása, közzététele vagy továbbítása is illegális az Egyesült Királyságban.

„Amióta a mesterséges intelligencia által generált képek lehetővé váltak, hatalmas áradat indult el... nem csak nagyon fiatal lányokról van szó, már kisgyermekekről is beszélnek a pedofilok” – nyilatkozta a BBC-nek Octavia Sheepshanks, szabadúszó újságíró.

Ian Critchley, az NPCC vezetője szerint helytelen azt állítani, hogy a mesterséges képek kapcsán nem történik gyermekbántalmazás, ugyanis „egy pedofil a bűncselekmények skáláján a gondolattól, a mesterségesen készített képeken át, eljuthat egy élő gyermek bántalmazásáig is”.

Sheepshanks kutatásában különösen megrázónak találta, hogy „ipari méretekben készítenek gyermekbántalmazásról készült képeket”, sőt az ezeket megosztó csoportokban a tagok „valódi dolgokat rejtő” linkeket is megosztanak egymással.

 

A pedofiloknak sosem volt még ilyen könnyű dolguk

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szerint az online szexuális kizsákmányolás és visszaélés veszélye nagyobb, mint valaha. 

Az ENSZ 25 országban elvégzett felmérése szerint a gyerekek nyolcvan százaléka érezte magát veszélyben online zaklatás és szexuális kizsákmányolással kapcsolatban.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI azt tanácsolja a szülőknek, hogy kövessék figyelemmel, hogy a gyermekük milyen oldalakat látogat meg, ellenőrizzék a gyermekük közösségimédia- és egyéb online fiókjait, ahol állítsák be a gyermekvédelmi funkciókat, alkossanak szabályokat a gyerekek számára, és beszéljenek velük az internet veszélyeiről is.

Az ENSZ szerint aggasztó, hogy a digitális világban bárki, bárhonnan, bárhol létrehozhat és tárolhat szexuálisan kizsákmányoló tartalmakat, míg az online chat-szobák révén a pedofilok nemcsak kapcsolatba léphetnek a gyerekekkel, de tartalmak küldésére kényszeríthetik őket, sőt megpróbálnak személyesen is találkozni velük.

A témában 2020-ban készült egy cseh dokumentumfilm, Csapda a neten címmel. A filmben 18 éves, de fiatalnak kinéző színésznőket kértek fel, akiket gyerekruhába öltöztettek és gyerekszobákat is kialakítottak számukra, majd különböző chat-szobákba kezdtek el beszélgetni idegenekkel. Az „áldozatokat” hamar meg is találták a pedofilok, akiknek végső célja egy találkozó megszervezése volt – ide a stáb rendőri kísérettel érkezett.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.