Megállapodtak a finn jobboldali pártok a kormányalakításról

A finn konzervatív Nemzeti Koalíció Pártja (Kokoomus), az áprilisi parlamenti választások győztese megállapodott többségi kormány megalakításáról a Finnek párttal és két kisebb szervezettel – jelentette be a Kokoomus vezetője csütörtökön.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 16. 6:14
null
Helsinki, 2022. május 12. Képviselõk részt vesznek a finn parlamentnek az ország NATO-tagságáról szóló ülésén Helsinkiben 2022. május 12-én. A Krím félsziget Oroszországhoz csatolása, 2014 óta a hagyományosan semleges Finnország fokozatosan erõsítette együttmûködését a NATO-val, a 2022 februárjának végén Ukrajna ellen elindított háború pedig határozott irányváltást hozott ebben a kérdésben. MTI/EPA/COMPIC/Mauri Ratilainen Fotó: Mauri Ratilainen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Valamennyi kérdést megoldottunk, és készek a papírok” − jelentette ki Petteri Orpo, a Kokoomus vezetője, kormányfőjelölt a kormányprogramról. 

A Kokoomus a választásokon a második legtöbb szavazatot szerző, bevándorlásellenes Finnek mellett a svéd nemzetiséget képviselő Svéd Néppárttal, valamint a Kereszténydemokratákkal folytatott koalíciós tárgyalásokat.

A választásokon az első két helyen végző Kokoomusnak és a Finneknek együtt 94 mandátumuk van a kétszázfős törvényhozásban: a Kokoomus 48, a Finnek 46 helyet nyertek el az újonnan megalakuló parlamentben, míg a Sanna Marin előző kormányfő vezette Szociáldemokrata Párt 43 mandátummal a harmadik helyen végzett. A Svéd Néppárt kilenc, a Kereszténydemokraták öt mandátumot szerzett.

Borítókép: Illusztráció (Fotó:MTI/EPA/Compic/Mauri Ratilainen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.