„München és Budapest egyetért a határvédelem megerősítésének szükségességében”

A Frontex szerint egy év alatt 136 százalékot nőtt a nyugat-balkáni migrációs útvonal forgalma.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 06. 17:37
null
Sentilj, 2015. november 17. Ausztriába tartó migránsok sora a szlovén-osztrák határ szlovén oldalán, Sentiljnél 2015. november 17-én. (MTI/EPA/Erwin Scheriau) Fotó: ERWIN SCHERIAU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajorország és Magyarország egyaránt azt vallja, hogy a migrációs nyomás miatt jelentősen meg kell erősíteni az Európai Unió külső határának védelmét – közölte Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter kedden Würzburgban Pintér Sándor magyar belügyminiszterrel folytatott megbeszélése után. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa kiemelte, hogy a migrációs nyomás nem enyhül, így tovább emelkedik majd az illegális határátlépések száma. Ezért „magyar kollégámmal egyetértünk abban, hogy jelentősen jobban kell védeni az EU külső határát” – mondta.

Rámutatott, hogy Magyarország már jelentősen megerősítette határvédelmi erőit.

Idézte a Frontex EU-s határvédelmi ügynökség adatait, amely szerint a nyugat-balkáni migrációs útvonalon 145 600 illegális határátlépést regisztráltak 2022-ben, ami 136 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Hozzátette: Magyarország és Bajorország abban is egyetért, hogy sokkal nagyobb nyomást kell kifejteni azokra a származási országokra, amelyek nem működnek együtt az elutasított menedékkérők hazatelepítésében. Közös meggyőződés az is, hogy a koronavírus-világjárvány lezárultával még inkább el kell mélyíteni az évek óta jó bajor–magyar rendőrségi együttműködést, a többi között a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnoksággal és az informatikai bűnözéssel összefüggésben – fejtette ki a bajor belügyminiszter a tárca közleménye szerint.

Joachim Herrmann arról is szólt, hogy a Pintér Sándorral folytatott megbeszélésen megállapodtak a bajor–magyar települési, önkormányzati partnerségi kapcsolatok mélyítéséről és további bővítéséről.

Az együttműködés részeként 2024-ben megrendezik az első bajor–magyar önkormányzati konferenciát, amelyre meghívják a partneri kapcsolatban álló bajor és magyar önkormányzatok mindegyikét. Az ilyen kapcsolatok révén „telik meg élettel az európai eszme”, ami igen örömteli – mondta a bajor belügyminiszter.

Borítókép: Ausztriába tartó migránsok sora a szlovén–osztrák határ szlovén oldalán, Sentiljnél 2015. november 17-én (Fotó: MTI/EPA/Erwin Scheriau)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.