Nicolae Ciuca volt kormányfőt a szenátus elnökévé választották

A bukaresti média szerint Ciuca nem kívánt miniszterelnök-helyettesként „beosztottja” lenni koalíciós partnerének.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 13. 10:45
Nicolae Ciuca Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nicolae Ciuca volt miniszterelnököt, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét választották kedden a kétkamarás román parlament szenátusának elnökévé. Ciuca, aki 2021 novemberétől vezette a bukaresti kormányt a PNL, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta nagykoalíció támogatásával, hétfőn mondott le miniszterelnöki tisztségéről, hogy a koalíciós megállapodás értelmében a választásokig hátralévő másfél évre átadja helyét Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnöknek.

Ciuca 88 szavazattal, 16 ellenében, a nagykoalíció szenátorainak támogatásával vált a szenátus elnökévé. A tisztség betöltőjét az „állam második embereként” emlegetik Romániában, mivel a köztársasági elnök felfüggesztése vagy akadályoztatása esetén ő veszi át az államfői teendőket. A politikai befolyás – a források elosztása és a „láthatóság” – szempontjából azonban a házelnöki tisztségben a PNL elnökének jóval kisebb hatalma lesz, mint amellyel a kormányfői poszton rendelkezett.

A bukaresti média szerint azonban Ciuca inkább a nagyobb presztízst, de kevesebb politikai eszközt biztosító házelnöki tisztséget választotta, mintsem miniszterelnök-helyettesként „beosztottja” legyen koalíciós partnerének.

Ciuca elődje a kormányfői tisztségben a PNL élén, Florin Citu is hasonló pályát futott be. A továbbra is a PNL-ben politizáló, de rendszeresen „különvéleményt” hangoztató Citu csaknem egy éve, tavaly június 29-én mondott le a házelnöki tisztségről. Azóta Alina Gorghiu liberális szenátor töltötte be az ideiglenes szenátusi elnöki tisztséget.

Borítókép: Nicolae Ciuca volt román miniszterelnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.