Lemondott Románia miniszterelnöke

Lemondott posztjáról Nicolae Ciuca román miniszterelnök, a lépés a két nagyobbik kormánypárt megállapodásának része.

Joint meeting of the NATO leaders of Southeast Europe in Sofia
Joint meeting of the NATO leaders of Southeast Europe in Sofia Fotó: BORISLAV TROSHEV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Johannis államfő Marcel Ciolacut, a Szociáldemokrata Párt elnökét bízza meg az új kormány megalakításával. A tervek szerint a váltás csütörtökig lezajlik. 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kilép a kormánykoalícióból, ha a következő kabinetben nem kapja meg azt a fejlesztési minisztériumot, amelyet eddig is az RMDSZ-es Cseke Attila irányított, közölte Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes a párt parlamenti frakcióival és minisztereivel folytatott megbeszélése végén. 

− Mi vállaltuk a 2024-ig tartó kormányzás felelősségét. Elvégeztük a munkát a három minisztériummal kapcsolatban, és úgy gondoljuk, hogy nincs okunk változtatni azon a két minisztériumon, amely a kormány struktúrájában marad, mert elfogadtuk, hogy a sportminisztériumot megszüntetjük, és egy másik minisztérium hatósággá vagy államtitkársággá alakul. 

Természetesen nyitva hagytuk az ajtót, van helye a tárgyalásoknak. A fejlesztési minisztérium nélkül nem mehetünk tovább, de ha a kollégák akarják, akkor a környezetvédelemről is tárgyalhatunk

– idézte Kelemen Hunort a Maszol erdélyi portál. 

Az egyik − valószínűnek tartott − forgatókönyv szerint az RMDSZ a fejlesztési tárca elvesztése miatt távozik a koalícióból, de parlamenti támogatást nyújthat a kormánynak. 

Marcel Ciolacu leendő miniszterelnök a hárompárti megbeszélések előtt azt nyilatkozta, hogy pártja azt szeretné, ha a magyar szövetség maradna a kormányban. 

Klaus Johannis államfő korábban azt mondta, mihelyt Nicolae Ciuca lemond miniszterelnöki tisztségéből, megteszi a következő szükséges lépéseket. − Amíg az államfő nem bízza meg Ciolacu urat kormányalakítással, addig a koalíciós megállapodás érvényben van, és az ő felelőssége lesz dönteni a további tárgyalások lebonyolításáról és a kormány összetételéről – nyilatkozta Kelemen Hunor. 

Borítókép: Nicolae Ciuca lemondott román miniszterelnök (Fotó: Borislav Troshev/Anadolu Agency/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.