A Wagner-csoport felkelése óta először látták a hadsereg tábornokát

Valerij Geraszimov a helyén maradt és irányítja tovább a hadsereget.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters2023. 07. 10. 13:07
GERASZIMOV, Valerij; SOJGU, Szergej; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. december 21. Valerij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari fõnöke, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (b-j) az orosz védelmi minisztérium kibõvített vezetõi kollégiumának tanácskozása után a moszkvai minisztériumban 2022. december 21-én, az ukrajnai háború alatt. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Fagyejcsev Fotó: Szergej Fagyejcsev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 24-i Wagner-lázadás óta először lehetett látni Valerij Geraszimov tábornokot, vezérkari főnököt, Moszkva ukrajnai erőinek parancsnokát egy videófelvételen. Ezen Geraszimov Viktor Afzalov, Szergej Szurovikin tábornok helyettesének a jelentését kéri és hallgatja. A védelmi minisztérium szerint a felvételen Geraszimov egy vasárnapi értekezleten látható. 

A felvétel alapján Putyin megtartotta a két legerősebb emberét, Szergej Sojgut és Geraszimovot, pedig Prigozsin miattuk indult el Moszkvába, hogy eltávolítsa őket a hatalomból, és a lázadás után olyan pletykák röppentek fel, hogy Geraszimovot leváltották. 

Prigozsin június 24-i lázadása azért kezdődött, hogy leszámoljon Sojguval és Geraszimovval, akikről azt mondta, hogy inkompetens árulók, akik belerángatták Putyint és az országot egy kudarcba fulladt háborúba, amely feltárta, hogy az orosz hadsereg mennyire korrupt.

A védelmi minisztérium által most közzétett felvételeken egyébként a megbeszélés résztvevői elmosódottan láthatók csak, ám Szurovikin helyettese, Afzalov jól látható.

Borítókép: Valerij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (balról jobbra) az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetői kollégiumának tanácskozása után a moszkvai minisztériumban (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Fagyejcsev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.