Befogadta a pap a migránsokat, akik csúnyán lelakták a templomot

Megbírságoltak egy katolikus papot Olaszországban, amiért migránsszállóvá változtatta a plébániáját. Don Massimo Biancalani az elmúlt években arról híresült el országszerte, hogy afrikai bevándorlókat fogadott be a plébániájára.

2023. 07. 03. 15:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közép-olaszországi Vicofaro településen található Sant Maria Maggiore plébániát vezető pap a szolidaritás és a felebaráti szeretet jegyében nyitotta meg a parókia és a templom kapuit a migránsok előtt. A jótékonykodásért cserébe a vendégek rövid időn belül szemétdombbá változtatták a helyi keresztény közösség hitéleti környezetét és az egész környéket.

Az Afrikából származó bevándorlók az egész templomot birtokba vették. A padok helyére matracok kerültek, az oltárkeresztet fogasnak használták. A templom végül használhatatlanná vált a katolikus közösség számára, misét sem lehetett már bemutatni. A templomból kiszorított hívek, valamint a település lakosai egyesületi szervezetbe tömörülve próbáltak véget vetni a kezelhetetlenné vált helyzetnek és visszaszerezni a birtokba vett templomot.

Az egyházmegye püspökéhez, valamint a Vatikánhoz fordultak segítségért, a kritikus állapotok azonnali felszámolását követelték a helyi prefektustól és az önkormányzattól. A helyiek beszámolói szerint a plébánia környéke késelések, erőszakos bűntények, sőt kábítószer-kereskedelem színterévé vált. Komoly problémákat vetett fel az is, hogy a templom és a hozzá tartozó épületegyüttes nem volt alkalmas a közel 150 személy elszállásolására. 

A katolikus közösség sérelmeire Biacalani úgy válaszolt: azért volt szükséges, hogy a plébánia nyújtson szállást és ellátást a bevándorlóknak, mert az erre a célra kijelölt illetékes szervek képtelenek ellátni a feladatukat. A helyi közösség és a bevándorlók közötti együttélés az évek alatt egyre jobban elmérgesedett. 

A hívek sem keresztelőt, sem esküvőt, sem temetést nem igényeltek a matracokkal telerakott templomban.

Az évek óta húzódó vitás ügyre végül Pistoia önkormányzata tett pontot. Húszezer euróra büntette a migránsokat befogadó plébánost, valamint elrendelte, hogy a templomban és a közösségi terekben higiéniai okokból nem lakhatnak bevándorlók. Biancalani felháborodott a büntetés és a rendelet kapcsán, a közösségi oldalán üzent a hatóságoknak, hogy nem áll szándékában engedelmeskedni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.