Cápáktól rettegnek több strandon is + videó

Az utóbbi napokban európai és amerikai strandokon is cápák jelentek meg, Floridában az állat beúszott a fürdőzők közé.

Homoky Réka
2023. 07. 23. 21:43
null
This picture taken on March 1, 2019 shows a sign warning on the danger of shark attacks at the L'Etang-Sale beach, on the Indian Ocean island of La Reunion. A fisherman was killed by a shark in January 2019 in the commune of Sainte-Rose, east of the island of La Reunion, in the 23rd shark attack since 2011. More than half of these deadly attacks involved surfers or bodyboarders. (Photo by Richard BOUHET / AFP) Fotó: AFP/Richard BOUHET
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostanában egyre több alkalommal jelennek meg cápák kedvelt fürdőhelyeken, július elején a floridai Navarre Beach nevű fürdőhelyen egy jókora cápa úszott be a strandolók közé, alig pár méterre a parttól, a helyszínen készült felvételen jól kivehető a hatalmas hátuszony. 

Az emberek azonnal kiabálni kezdtek és figyelmeztették egymást, hogy menjenek ki a vízből. Az esetről hírt adó CBS News hírcsatorna értesülései szerint a cápa feltehetően egy halrajra vadászott. 

Szakértők szerint a cápák észlelése júniusban gyakoribb, mint bármelyik másik hónapban, mert ilyenkor nagy előszeretettel mennek a part közelébe vadászni, így nem meglepő, hogy július elején még mindig vannak a környéken. 

Mivel nyáron a fürdőzők száma is megnő, ilyenkor nagyobb eséllyel találkoznak a strandolók cápával, de ha betartanak néhány egyszerű óvintézkedést, például azt, hogy nem visznek be fényes tárgyakat a vízbe, és nem úsznak hajnalban és szürkületkor, hatékonyan csökkenthetik a cápával való veszélyes találkozás esélyét. 

Szintén Floridában, Miami Beachen pár napja keltett nagy riadalmat, amikor egy méretes példány beúszott a gyanútlan fürdőzők közé és cikázni kezdett köztük, erről az esetről is készült felvétel. 

Floridában egyébként elég sok cápa van és sokan horgásznak is rájuk, február közepén egy floridai fiatalember, Mike Hengel olyan szerencsés volt, hogy sikeresen megakasztott, majd kifogott egy kapitális bikacápát.  

 

Az Outdoorlife.com információi alapján a horgász ezzel megdöntötte az addigi 517 fontos állami rekordot, mivel a zsákmány a becsléseik szerint körülbelül 550 fontot nyomott, ami csaknem 250 kilogrammnak felel meg. 

Míg Floridában gyakoriak a cápaészlelések, addig Franciaországban ritkán látni cápákat a partok mentén, most mégis láttak egyet az ország déli részén Perpignan mellett lévő Le Barcerès nevű településen. 

A csaknem kétméteres cápára az egyik vízimentő figyelt fel, a parttól mintegy ötven méterre tűnt fel. A strandot azonnal kiürítették és betiltották a fürdést. A France Info értesülései szerint két vízimentő csónakkal megközelítette a cápát, elmondásuk alapján az állat nyugodt volt, nem tűnt agresszívnek és a csónak motorjának zajára sem reagált. 

Patrick Masanet, a canet-en-roussillon-i Oniria akvárium tudományos igazgatója úgy véli, hogy nagy valószínűséggel kékcápáról van szó. 

Júliusban gyakran látni őket franciaországi vagy spanyolországi strandok közelében, mivel ez a cápák szaporodási időszaka. Nyáron sok apró hal, például szardínia és makréla is a partok közelében tartózkodik, és a kékcápa éppen ezeket a zsákmányállatokat keresi fel. Nincs ok a pánikra

– mondta a szakember. 

Borítókép: cápaveszélyt jelző tábla (Fotó: AFP/Richard Bouhet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.