Egészen furcsa indokra hivatkozva engedélyezték a muszlim fürdőruha viselését Svájcban

Az éghajlatváltozásra és a nap káros sugaraira adott válaszlépésként módosították Carouge városi uszodájának szabályzatát.

Homoky Réka
2023. 07. 29. 19:22
null
A Tunisian woman wearing a "burkini", a full-body swimsuit designed for Muslim women, walks in the water with a child on August 16, 2016 at Ghar El Melh beach near Bizerte, north-east of the capital Tunis. (Photo by FETHI BELAID / AFP) Fotó: AFP/FETHI BELAID
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos változásnak örülhetnek a svájci Carouge településen élő muszlim nők, a Genf kantonban lévő kisváros szocialista vezetője ugyanis változtatott a helyi rendeleten és lehetővé tette a burkini viselését a Fontenette nevű nyilvános uszodában – erről a Tribune de Genéve nevű svájci napilap adott hírt. 

A lap kiemeli: ez az első alkalom, hogy engedélyezik a szóban forgó település uszodájában a burkinit. A sort egyébként Genf nyitotta meg februárban, a genfi városi tanács ugyanis ekkor engedélyezte a muszlim fürdőruha használatát a városi uszodákban. 

Genf önkormányzati tanácsa a baloldal ösztönzésére döntött a közcélú sportlétesítmények szabályzatának módosításáról, engedélyezve a burkini viselését a városi uszodákban. A változtatást 38 képviselő támogatta, 33 pedig ellenezte – derül ki az Rts.ch cikkéből. A Svájci Néppárt népszavazást kezdeményezett a döntés miatt. 

Genf után most újabb település adta be a derekát: a genfi kantonhoz tartozó Carouge szocialista polgármestere egészen megdöbbentő indokra hivatkozva módosította a rendeletet, engedélyezve a burkinit. Stéphanie Lammar arra hivatkozott, hogy az éghajlatváltozásra és a nap káros sugaraira adott válaszlépésként módosították a szabadtéri uszodánk szabályait, mert egyre többen kérték, hogy engedélyezzék nekik a hosszú, UV-sugárzás ellen védő ruházat viselését.  

Ezek a változtatások tehát nem a burkini kérdésével mint olyannal foglalkoznak, hanem egy közegészségügyi kérdést érintenek

– magyarázta döntését a baloldali városvezető.  

A szocialista polgármester hozzátette, hogy rendszeresen módosítják a törvényeket, ez a végrehajtó hatalom előjoga, és nem minden változtatásról tájékoztatják a városi tanácsot.   

A polgármester hozzátette: eddig is engedélyezték az ilyen jellegű öltözéket a gyermekeknek és az orvosi igazolással rendelkező személyeknek, az orvosi igazolás megkövetelését a nap elleni védelem igazolása esetében azonban túlzásnak találták. 

A szocialista politikus kiemelte, hogy a rendelet értelmében a fürdésre használt öltözéknek mindenképp vízi tevékenységekre alkalmasnak kell lennie, elasztikus anyagból kell készülnie és a testre kell simulnia. A polgármester felhívta rá a figyelmet, hogy a hétköznapi használatra szánt rövidnadrág viselése továbbra is tilos a medencékben. 

A bejelentést követően sok negatív komment született a közösségi oldalakon. Az egyik felhasználó ironikusan azt írta egy burkinis fotó mellé, hogy „Íme egy viselet, ami semmi más, mint UV-sugárzás elleni védelem”. 

Egy másik kommentelő azt írta, hogy egy svájci szocialista polgármester megtalálta a megoldást a globális felmelegedés ellen, engedélyezte a burkinit az uszodában. 

 

 Borítókép: Burkinit viselő fürdőző nő (Fotó: AFP/Fethi Belaid) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.