Észak-Koreába utazott az orosz védelmi miniszter

Az orosz mellett egy kínai küldöttség is érkezett az országba.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters, Al Jazeera2023. 07. 26. 7:53
null
NKOREA-POLITICS Fotó: STR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vezetésével delegáció érkezett Észak-Koreába, hogy tiszteletüket tegyék az ország egyik legnagyobb ünnepségén, a győzelem napján. A rendezvény 70. évfordulójára az ország nagyszabású katonai parádéra készül, amelyen az orosz mellett egy kínai küldöttség is részt vesz.  

Ez már csak azért is érdekes, mert a koronavírus-járvány kitörésekor Észak-Korea gyakorlatilag lezárta határait, azóta a kínai és az orosz delegáció az első nyilvános látogatója az országnak.

Az orosz védelmi minisztérium szerint

a látogatás hozzájárul az orosz–észak-koreai katonai kapcsolatok megerősítéséhez, és fontos állomás a két ország közötti együttműködés fejlesztésében is.

A térségben egyébként tapintható a feszültség: az elmúlt időszakban az amerikai–dél-koreai hadgyakorlatok száma, illetve az észak-koreai rakétakísérletek száma is megnőtt. 

Észak-Korea támogatja Oroszországot az ukrán háborúban, kitart amellett, hogy az USA politikája kényszerítette bele Moszkvát, hogy katonai akciókat hajtson végre a biztonsága érdekében. Amerika pedig azzal vádolja Észak-Koreát, hogy fegyvereket adott az oroszoknak. Ezt Phenjan kategorikusan cáfolta. 

Borítókép: Kang Sun Nam, Észak-Korea védelmi minisztere fogadja a repülőtéren Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert Phenjanban 2023. július 25-én (Fotó: KCNA VIA KNS/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.