Autókitiltási botrány: itt a Magyar Autóklub válasza Karácsonyéknak

A szakmai szervezet kijelentette: a tiltás súlyosan diszkriminálná és ellehetetlenítené a tulajdonosokat és az üzemeltetőket.

Forrás: autoklub.hu2024. 05. 15. 13:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Autóklub (MAK) mély megdöbbenéssel értesült Ámon Ada, Budapest önkormányzata klíma- és környezeti főosztálya vezetőjének tervéről, amelyet egy podcast műsorban mondott el, hogy minden tíz évnél idősebb autót ki kell tiltani a fővárosból – adta hírül közleményében a szervezet. A MAK – mint Magyarország legnagyobb és legrégebbi autós civil szervezete – érdekvédelmi egyesület álláspontja, hogy ez nem csupán autós, hanem széles körű társadalmi érdekekkel is ellentétes. 

Mint arról tájékoztattak, jelenleg több mint 438 ezer tíz évnél idősebb forgalomban lévő személygépkocsi üzemel Budapesten, ami meghaladja a teljes fővárosi személyautó-állomány hatvan százalékát. 

A tulajdonosokat és az üzemeltetőket a tiltás súlyosan diszkriminálná, ellehetetlenítené őket munkájuk vagy szolgáltatásaik ellátásában, családjaik ügyeinek intézésében vagy gyermekeik iskolába járásában. 

Az intézkedés ugyancsak korlátozná az agglomerációból Budapestre munkába járók tömegeit – világított rá a MAK.

„Előbbiekre tekintettel nyomatékosan kérjük a döntéshozókat, hogy készüljenek hatásvizsgálatok, a döntéseket előzze meg valódi elemzés és szakmai, társadalmi vita, amelybe vonják be a MAK-ot is!” – szólítottak fel. Hozzátették, szeretnék, hogy adjanak érdemi választ szakmai javaslataikra, és a közlekedésszervezési kérdésekben ne az ötletelés, hanem a szakmai szempontok vezéreljék a döntéshozatalt. „Vegyék figyelembe az autósok érdekeit is!” – olvasható a szervezet közleményében. 

 

Borítókép: Gyakori látvány: forgalmi dugó a Karácsony Gergely vezette fővárosban (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.