Fukusima: Kína fenntartja a japán élelmiszerek behozatalának tilalmát

A katasztrófától sújtott fukusimai atomerőműből vizet engednek a Csendes-óceánba.

Magyar Nemzet
2023. 07. 07. 14:40
null
Oma, 2021. november 15. Sugárszennyezett hûtõvíz tárolására alkalmas tartályok a természeti katasztrófában súlyosan megsérült, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) japán áramszolgáltató által üzemeltetett Fukusima atomerõmûben, Omában 2021. november 15-én. A japán kormány és a TEPCO becslése szerint a 2011-ben katasztrófát szenvedett fukusimai atomerõmû megtisztítása akár 30-40 évig is eltarthat. A radioaktív elemeket tartalmazó, de már megtisztított hûtõvizet a tervek szerint 2023-ban kezdik vízalatti alagutakon keresztül az óceánba ereszteni. Az erõmûvet mûködtetõ Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) cég több mint egymillió tonna sugárszennyezett hûtõvizet gyûjtött tartályokba a Fukusima I. atomerõmû területén azóta, hogy a 2011. március 11-i nagy erejû földrengést követõ szökõár súlyosan megrongálta az erõmû három reaktorát. MTI/EPA/Majama Kimimasza Fotó: Majama Kimimasza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína továbbra is fenntartja bizonyos japán élelmiszerek importjának tilalmát, mivel a tönkrement fukusimai atomerőműből vizet engednek az óceánba – írja a BBC brit közszolgálati média. A kínai vámigazgatás továbbá bejelentette, hogy a szigetország más részeiből származó élelmiszereken is sugárzást mérő vizsgálatokat hajtanak végre. 

A tilalom annak ellenére is megmarad, hogy a fukusimai atomerőmű hűtővizének óceánba engedése vélhetően nem jár határokon átívelő következményekkel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójának pénteken Tokióban tett nyilatkozata szerint – írja az MTI.

Rafael Grossi a héten a japán fővárosban már bemutatta a szervezet jelentését, amely szerint 

a hűtővíz kibocsátásának elhanyagolható radioaktív hatása lenne az emberekre és a környezetre.

Ugyancsak pénteken a dél-koreai kormány hivatalosan is támogatásáról biztosította Tokiót a tervvel kapcsolatban. Bár a Szöul által közzétett elemzés szerint a hűtővíz óceánba engedése megfelel a nemzetközi biztonsági előírásoknak, hozzátették, hogy biztonsági aggályok miatt fenntartják az importtilalmat a Fukusimából és néhány más prefektúrából származó japán tengeri élelmiszerre vonatkozóan. Az elemzés, mely kimutatta, hogy a vízben található radioaktív anyagok határértéken belül vannak, a dél-koreai szakértőkből álló delegáció helyszíni vizsgálatának eredményein alapul.

A dél-koreai kormány közleménye szerint az importkorlátozás érvényben marad mindaddig, amíg az emberek aggályai nem csillapodnak a termékek biztonságosságát illetően.

Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor a héten felszólította a japán illetékeseket, hogy

 tudományos, biztonságos és átlátható módon kezeljék a szennyezett hűtővizet.

Az atomerőmű katasztrófáját 2011. március 11-én földrengés és az azt követő szökőár okozta. A tönkrement reaktorok hűtéséhez azóta is vízre van szükség. A szennyezett víz tárolása viszont nem tarthat a végtelenségig, ezért tervezik a megszűrt hűtővíz Csendes-óceánba engedését. A víz tárolására szolgáló hely fogy, de a japán kormány és a létesítmény üzemeltetője által kezdeményezett tervek a víz tengerbe engedésére regionális bírálatokba ütköztek – a legkeményebb szavakat Kínából kapták.

Borítókép: Sugárszennyezett hűtővíz tárolására alkalmas tartályok a természeti katasztrófában súlyosan megsérült, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) japán áramszolgáltató által üzemeltetett Fukusima atomerőműben, Omában 2021. november 15-én (Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.