Jön az Oroszország-Afrika-csúcstalálkozó, Putyin szorosabbra fűzné viszonyát a kontinenssel

Az eseményen az orosz államfő személyesen is részt vesz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 26. 14:12
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. június 24. Vlagyimir Putyin orosz elnök a lakossághoz intézett televíziós beszéde közben Moszkvában 2023. június 24-én. Putyin egységre szólított fel a belsõ árulással szemben és kemény fellépést helyezett kilátásba a fegyveres lázadók ellen, miután a Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekbõl Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov Fotó: Gavriil Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország az afrikai országokkal folytatott együttműködésének szélesítésére törekszik − írta Vlagyimir Putyin a csütörtökön kezdődő második Oroszország-Afrika-csúcstalálkozó alkalmából küldött üdvözlő levelében szerdán. 

Az orosz államfő személyesen részt vesz a kétnapos szentpétervári csúcstalálkozón, amelyen a legtöbb afrikai ország képviselteti magát. Putyin levelében annak a véleményének adott hangot, hogy a kereskedelem és befektetések területén, valamint az élelmezésbiztonság, a szegénység elleni küzdelem és a klímaváltozás ügyében is szükség van a szorosabb együttműködésre. 

A kialakuló többpólusú világban Afrika egyre határozottabban jelenik meg az egyik pólusként

− fogalmazott levelében Putyin, hangsúlyozva, hogy Oroszország támogatja afrikai partnereit „nemzeti, kulturális szuverenitásuk megerősítésében, a regionális és globális kérdések megoldásában való aktívabb részvételükben”. 

A csúcstalálkozón a Kreml közlése szerint szó lesz az ukrajnai konfliktus megoldására javasolt afrikai béketervről, és tervezik több tudományos, műszaki, kulturális és humanitárius együttműködési megállapodás megkötését is. Oroszország több afrikai állam fontos fegyverszállítójának számít. 

A csúcstalálkozón külön rendezvényt szentelnek az atomenergia jövőjének Afrika energiabiztonsága számára és az orosz nukleáris technológia lehetséges szerepének ezen a területen. Az első Oroszország-Afrika csúcstalálkozót 2019 októberében Szocsiban rendezték meg.

Borítókép: Vlagyimir Putyin. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.