Kémbotrány a nagykövetségen, csökkentik a diplomaták létszámát

Az orosz nagykövet szerint a „kémbotrány” csak ürügy a régen elhatározott létszámcsökkentésre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 26. 12:54
Borítókép: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moldova csökkenti az orosz nagykövetség Moldovában akkreditált diplomatáinak létszámát − jelentette be a szerdai kormányülésen Nicolae Popescu külügy- és európai integrációs miniszter.

A tárcavezető szerint fennáll a gyanú, hogy „a nagykövetség munkatársai egy részének köze van a moldovai belpolitikai helyzet destabilizálásához”.

Moldovai tömegtájékoztatási eszközök a napokban arról adtak hírt, hogy az orosz nagykövetség épületének tetején antennákat helyeztek el, amelyeket feltehetőleg kémtevékenységre használnak.

Chisinauban szerdán bekérették a külügyminisztériumba Oleg Vasznyecov orosz nagykövetet, hogy ismertessék vele a képviselet létszámának csökkentésére vonatkozó döntést.

A nagykövet a látogatás után kijelentette, hogy az „úgynevezett kémbotrány” csak ürügy a régen elhatározott létszámcsökkentésre. Értékelése szerint ez egy olyan barátságtalan lépés, amely komolyan aláássa a párbeszéd lehetőségét a két ország között.

Oroszország nem hagyja válasz nélkül a moldovai hatóságok döntését − jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján.

Teljesen megalapozatlan és barátságtalan intézkedésnek tartjuk, amely nem maradhat válasz nélkül. Ez egy újabb, a kétoldalú kapcsolatok lerombolását célzó lépés a chisinaui rezsim részéről

− értékelte az orosz nagykövetség létszámának csökkentését az orosz külügyi szóvivő.

 

Borítókép: Pexels
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.