Klímaaktivisták akadályoztak egy gyermekével kórházba siető édesanyát + videó

Az édesanya aggódva kérlelte az aktivistákat, engedjék át, ám nem engedték át autóját.

Homoky Réka
2023. 07. 22. 10:17
null
Just Stop Oil climate activists march slowly in Parliament Square in London on July 21, 2023. Human-made climate change is supercharging natural weather phenomena to drive heatwaves roasting Asia, Europe and North America that could make 2023 the hottest year since records began, scientists say. (Photo by Daniel LEAL / AFP) Fotó: AFP/Daniel LEAL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb akciót szervezett a látványos felvonulásairól és civil ellenállásáról ismertté vált Just Stop Oil nevű brit környezetvédelmi aktivista csoport, ezúttal Londonban tartottak forgalomlassító felvonulást azt követleve, hogy a brit kormány állítsa le az összes új nyersolaj- és gázipari kitermelési engedélyt. A narancssárga mellényt viselő aktivisták transzparensekkel a kezükben vonultak az utcán, egy teljes sávot elfoglalva. 

Egy, a Twitterre felkerült felvételen az látható és hallható, hogy egy ingerült fiatal nő arra kéri őket, engedjék elhaladni az autóját, mert a kisbabája beteg és kórházba kell vinnie.

A videón jól látszik, hogy az aggódó édesanya kiabálása és a másik sávban álló autók dudálása ellenére a klímaaktivisták tovább folytatták a menetelést, nem engedték el a beteg kisgyermeket szállító autót. Az aktivisták beteg gyermek iránti érdektelensége már csak azért is megdöbbentő, mert a csoporttal szimpatizáló környezetvédő riporter, Zoe Broughton az eset előtt alig pár nappal azt nyilatkozta, azért tiltakozik, hogy megakadályozza az ökoszisztéma elpusztítását és a népirtást a jövő gyermekei érdekében.

Az újságíró elmondta, neki nincsenek gyerekei, de minden gyermekért felelősnek érzi magát, most azonban a hozzá közel álló Just Stop Oil csoport tagjai megtagadták az együttműködést egy kétségbeesett anyukától, aki orvoshoz sietett a csecsemőjével. 

A The New York Post értesülései szerint a Just Stop Oil nevű szervezet 160 aktivistája vett részt a megmozdulásban a brit főváros több pontján. 

A klímaaktivisták a British Open golfversenyt is megzavarták, három támogatójuk narancssárga festékport szórt a gyepre, a Just Stop Oil Twitter-bejegyzése alapján ezt szintén a brit kormány nyersolaj- és gázipari projektje elleni tiltakozásul tették. 

A rendőrség tájékoztatása szerint két nőt és két férfit vettek őrizetbe közveszély okozására irányuló előkészület gyanúja miatt. A golfpályán történteknek nem lett semmi komoly következménye, de a környezetvédők akciói már korábban is keltettek felháborodást, tavaly ősszel pedig tragédiával végződött egy tüntetés. 

Berlinben a Letzte Generation nevű szervezet blokádja miatt egy mentőautó nem tudott időben segítséget nyújtani egy balesetet szenvedett kerékpárosnak. A 44 éves nőt egy betonkeverő gázolta el, ám, mivel a klímatüntetés okán kialakult dugóban elakadt a segítség, a nőt végül nem tudták megmenteni, belehalt a sérüléseibe. A BBC brit közmédia beszámolója alapján a biciklista halála felerősítette a németországi klímaváltozás ellen tiltakozók taktikájával kapcsolatos országos vitát, miután az aktivisták egyre gyakrabban akadályozzák a közúti forgalmat.

Borítókép: A Just Stop Oil aktivistái felvonulnak Londonban (Fotó: AFP/Daniel Leal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.