Megvan, kinek a munkáját veszélyezteti a mesterséges intelligencia

A vizsgált kérdések arra irányultak, milyen mértékben alakítja át a mesterséges intelligencia a hivatásokat, valamint mindez miként hat a munkaerő iránti keresletre az egyes területeken.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 07. 03. 8:51
null
Dubaj, 2022. október 12. A mesterséges intelligencia tesztelésére kifejlesztett Ameca nevû, hiperrealisztikus humanoid robot egy mobilját nézõ emirátusi férfit figyel a dubaji Jövõ Múzeumában megrendezett Dubai Future Forum elnevezésû, jövõkutatással foglalkozó rendezvényen 2022. október 12-én. A kétnapos eseményre a világ több mint 400 legkiválóbb jövõkutatóját hívták meg. MTI/EPA/Ali Haider Fotó: Ali Haider
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látva azt, hogy a mesterséges intelligencia (MI) önállóan generál képeket, hatékonyan gyűjt információt és tervez, nem meglepő, hogy sokan már kongatják az interneten a vészharangokat. De mennyire van alapja mindennek?

Az McKinsey Global Institute tanácsadó cég szerint a mai munkahelyek hatvan-hetven százaléka elméletben automatizálható, és az MI-technológiák a világgazdaság termelékenységét évi 2600–4400 milliárd dollárral növelhetik – írja a Világgazdaság.

A Goldman Sachs márciusi jelentésében pedig az áll, hogy a mesterséges intelligencia háromszázmillió teljes munkaidős állást válthat ki, az Egyesült Államokban és Európában adódó munkafeladatok mintegy negyedét végezheti el.

A stuttgarti Fraunhofer Intézet kutatócsoportja röviden arra a konklúzióra jutott, hogy

 az MI se nem megváltás, se nem tragédia a munkavállalók számára.

A kutatásvezető azért sem merészelt ennél sokkal konkrétabb következtetéseket közölni, mert a mesterséges intelligencia nagyon gyorsan fejlődő terület, ebből következően pedig igen bizonytalan is.

Ahol már bőven jelen van az MI

A BMW-nek, a Porschénak, az Adidasnak vagy például a német labdarúgóligának dolgozó berlini Mutabor dizájnügynökség kreatív igazgatója, Philipp York Martin úgy látja, a Mutabornál két területet igencsak átalakított az MI az elmúlt rövid időszakban. A grafikusok és a marketingesek munkáját nagy mértékben segíti a technológia, ezeket a területet pedig a kutatók is azok közé sorolják, amelyeket soha nem látott mértékben alakít majd át az MI. 

Jóval szkeptikusabban látja a mesterséges intelligenciával kapcsolatos prognózisokat Britta Matthes, a berlini egyetem szociológusa. Szerinte csak azért, mert valami elméletileg automatizálható, még nem lesz szükségszerűen automatizált is. Erre egy néhány hete tapasztalt példát hoz fel, miszerint egy nagyvállalatnál, amely önvezető targoncákat szerzett be, kihasználatlanul maradt a technológia. 

Az extrém drága targoncák oldalt álltak, és nem használták őket a munkavállalók.

A rutinszerű tevékenységek automatizálhatók – írja előrejelzésében a Fraunhofer Intézet. Az adóhivatali ügyintéző például nem veszíti el a munkáját csak azért, mert a jövőben a mesterséges intelligencia ellenőrzi a beérkezett adóbevallásokat, és továbbítja a számítógépes rendszerbe, ám ehelyett a helyszíni adóellenőrzések során kell kommunikálnia az adófizetőkkel, és bizony néha még a felmerülő konfliktusokkal is meg kell majd küzdenie.

Ha tehát a rutinfeladatokat gépek végzik, a munkavállalóknak az összetettebb, szellemileg megterhelőbb feladatok maradnak.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (MTI/EPA/Ali Haider)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.