Kázmér 2024. március 4.
logo

Összefogást szorgalmaz a jobboldallal a német kereszténydemokraták vezetője

Koren-Karczub Tímea
2023.07.24. 08:15 2023.07.24. 08:20
Összefogást szorgalmaz a jobboldallal a német kereszténydemokraták vezetője

Máris zúdul a kritika a németországi Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőjére, Friedrich Merzre, aki arról beszélt vasárnap este, hogy helyi szinten összefoghatnának a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) nevű párttal.

Németországban a politikai csoportosulások eddig következetesen elutasították az együttműködést a radikális párttal, amely kemény bevándorlásellenes retorikájáról ismert. Amennyiben a CDU összefogna velük, az óriási változást jelentene a német politikai életben.

A tíz éve alapított AfD egyébként még sosem volt olyan népszerű, mint manapság, a CDU és a CSU (a bajor Keresztényszociális Unió) pártszövetsége mögött már a második legerősebb pártnak bizonyul a felmérések szerint. A legnagyobb ellenzéki erő vezetője pedig vélhetően egy új szövetséggel ellensúlyozná a német balliberális kormánykoalíciót, amelyből kiábrándultak a választók. Friedrich Merz ugyanakkor hangsúlyozta, csakis helyi szintű összefogásról lehet szó az AfD-vel.

A helyi politika különbözik a tartományi és szövetségi politikától

– fogalmazott a CDU elnöke a ZDF német közszolgálati televíziónak adott interjúban az AfD közelmúltbeli németországi helyi szintű győzelmeire reagálva. A jobboldali párt nemrég megszerezte első polgármesteri címét egy Szász-Anhalt tartománybeli településen, illetve a Türingia tartománybeli Sonnebergben nyert helyi választást.

Merz hangsúlyozta, hogy a demokratikus döntéseket tiszteletben kell tartani, amelyek egyúttal újfajta együttműködésekre adhatnak lehetőséget.

Kijelentései ugyanakkor szembemennek a kereszténydemokraták pártelveivel, amelyek alapján eddig közvetlen és közvetett módon is kizártak mindenféle kooperációt a radikálisokkal.

Kai Wagner, CDU-s berlini polgármester a Twitteren határolódott el pártelnökének szavaitól.

Az AfD a szembenállás és a megosztottság pártja. Hogyan tudnánk tehát EGYÜTTműködni velük? A CDU nem tud, nem akar és nem fog együttműködni egy olyan párttal, amelynek üzleti modellje a gyűlölet, a megosztottság és a kirekesztés

– írta üzenetében.

A Zöldek ugyanakkor már Friedrich Merz személyét sem kímélték a bírálatoktól, az ökopárt képviselője, Sara Nanni egyenesen a demokrácia rombolójának nevezte Friedrich Merzet.

Borítókép: A német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt felhívására tüntetnek az energiabiztonságért és az infláció ellen a parlament berlini épülete, a Reichstag előtt 2022. október 8-án. A feliratok jelentése: az országunk az első (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.