Szergej Lavrov: Eredménytelenek az ENSZ gabonaegyezménnyel kapcsolatos erőfeszítései

Az orosz külügyminiszter kiemelte, hogy mostanáig sem teljesült a fekete-tengeri gabonaegyezmény Oroszországra vonatkozó része.

Magyar Nemzet
2023. 07. 10. 18:03
LAVROV, Szergej
Fokváros, 2023. június 2. Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálatának felvétele Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrõl a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-Afrikai Köztársaságot tömörítõ BRICS-csoport külügyminisztereinek tanácskozásán Fokvárosban 2023. június 1-jén. MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Oroszország kész kielégíteni arab partnerei gabonaszükségletét, és a szállításnak nincs semmilyen akadálya. 

Az ENSZ felszólította a részes feleket, hogy a globális élelmezésbiztonság érdekében hosszabbítsák meg a július 17-én lejáró megállapodást. Orosz oldalról a feltételek közé tartozik az orosz gabona- és műtrágyaexportot akadályozó szankciók eltörlése.

Ami ennek a csomagnak az orosz részét illeti, annak egyetlen pontját sem teljesítették. Mi már sokadik hónapja azt halljuk az ENSZ titkárságától, főtitkárától és az üggyel megbízott helyetteseitől, hogy emberfeletti erőfeszítéseket tesznek

− jelentette ki az orosz diplomácia vezetője azt követően, hogy az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) külügyminisztereivel találkozott.

Ezek az emberfeletti erőfeszítések semmire nem vezettek. 

Ezért aztán el sem tudom képzelni, mit lehetne még tenni az ügyben

– válaszolt Lavrov a gabonamegállapodás feltételeinek javítását firtató kérdésre.

Borítókép: Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálatának felvétele Szergej Lavrov orosz külügyminiszterről a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-afrikai Köztársaságot tömörítő BRICS-csoport külügyminisztereinek tanácskozásán Fokvárosban (Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.