Trump arra számít, hogy letartóztatják

A korábbi elnök a Truth Social közösségi oldalán tájékoztatta követőit.

Üllei László
Forrás: BBC2023. 07. 18. 22:27
TRUMP, Donald
Manchester, 2023. április 28. A 2024-es amerikai elnökválasztáson újrainduló Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond a Manchesterben tartott kampányrendezvényen, New Hampshire-ben 2023. április 27-én. MTI/EPA/C. J. Gunther Fotó: C. J. Gunther
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump arról tájékoztatta az embereket Truth Social közösségi média oldalán, hogy hamarosan vádat emelhetnek ellene a Capitoliumi zavargások és a 2020-as elnökválasztás eredményeinek megkérdőjelezése miatti vizsgálatban. Erről az ügyészség levélben értesítette a volt elnököt.

Trump azt írta, hogy meg kell jelennie a vádesküdtszék előtt. 

Ez majdnem mindig letartóztatást és vádemelést jelent

 – írta. Jack Smith ügyész azóta sem reagált a sajtó megkereséseire. 

Ez lenne a harmadik alkalom, hogy megvádolják Trumpot. Egy esetben még márciusban emeltek ellene vádat, a gyanú szerint a republikánus politikus még a 2016-os kampánya során ügyvédjén keresztül 130 ezer dollárt fizetett kampánypénzből Stormy Daniels pornószínésznőnek, hogy hallgasson a kettőjük között állítólag tíz évvel korábban zajlott intim kapcsolatról. 

 

 

A többi között azzal is vádolják, hogy a kilencvenes évek közepén szexuálisan bántalmazta, majd évekkel később rágalmazta E. Jean Carrollt, az amerikai ELLE magazin korábbi munkatársát. Emellett a kongresszus az igazságügyi minisztériummal folytat vizsgálatot arról, hogy Donald Trumpnak milyen szerepe volt az amerikai törvényhozást ért 2021. január 6-i ostromban, amelyben öt ember vesztette életét. A The Wall Street Journal amerikai napilap beszámolója alapján vádemelésre lehet számítani Donald Trump ellen a házkutatási ügyben is.

 

 

A vizsgálatot vezető Smithnek és csapatának a feladata volt felderíteni, hogy Trump hogy kezelte a szigorúan titkos iratokat, miután elhagyta a Fehér Házat, ám a nyomozás nem állt meg itt, kiterjedt a capitoliumi zavargásokra ás arra is, hogy a volt elnök és tanácsadói hogy próbáltak meg beavatkozni a hatalom törvényes átadásába.

Tavaly decemberben a január 6-i eseményeket vizsgáló demokrata többségű képviselő házi bizottság négy különálló büntetőeljárást javasolt a volt elnök és társai ellen, köztük felkelés felbujtásának és segítésének, valamint a hatósági eljárás akadályozásának ügyében.

Smith a vizsgálat során több tucat, korábban a Trump-adminisztrációhoz köthető tisztviselővel és tanácsadóval készített interjút, köztük Mike Pence volt alelnökkel és Rudy Giulianival, Trump ügyvédjével.

Borítókép: A 2024-es amerikai elnökválasztáson újrainduló Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond a Manchesterben tartott kampányrendezvényen, New Hampshire-ben 2023. április 27-én (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.