„Nem egyformán mérik az igazságot a demokratáknak és a republikánusoknak”

Forrnak a kedélyek az amerikai közéletben John Durham különleges ügyész képviselőházi meghallgatása után. Durham a Kapitóliumban is megerősítette, amire már az FBI Trump elleni nyomozásáról szóló jelentésében is rámutatott: a demokrácia fellegvárában nem egyformán mérik az igazságot a demokratáknak és a republikánusoknak.

Kónya Rita
2023. 06. 23. 11:11
null
US-POLITICS-CONGRESS-SPEAKER Fotó: OLIVIER DOULIERY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghallgatta az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága John Durham különleges ügyészt. Durham 2019-ben kapott megbízást arra, hogy tekintse át az FBI Crossfire Hurricane néven elhíresült nyomozását, amely 2016-ban az elnökválasztási kampány idején indult azzal a feltételezéssel, hogy Donald Trump kampánycsapata a választási eredmény befolyásolása érdekében összejátszott Oroszországgal. 

A különleges ügyész idén májusban hozta nyilvánosságra jelentését, amelyben megállapította, hogy nem volt törvényes alapja az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) 2016-ban nyomozást indítani Donald Trump ellen az Oroszországgal való összejátszás gyanújával. 

Most a képviselőházi bizottság előtt így fogalmazott:

Az FBI túlságosan is hajlandó volt elfogadni és felhasználni a politikailag finanszírozott és meg nem erősített ellenzéki kutatásokat, például a Steele-dossziét. Az FBI úgy támaszkodott a dossziéra és a FISA-kérelmekre [külföldi hírszerzés felügyeletéről szóló törvény szerinti kérelmekre - a szerk.], hogy tudta, valószínűleg politikai kampánytól vagy politikai ellenféltől származó anyagról van szó

− idézi a különleges ügyész szavait a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Az úgynevezett Steele-dosszié egy korábbi brit titkosügynök, Christopher Steele jelentése, amelyet Hillary Clinton kampánystábja rendelt meg annak alátámasztására, hogy Donald Trump kapcsolatban állt a választások befolyásolására kísérletet tevő Kremllel. Ennek a jelentésnek volt az egyik első számú informátora az orosz Igor Dancsenko, akit az FBI 2017-ben hallgatott ki először. Dancsenkót 2021 novemberében a hatóság félrevezetésének vádjával őrizetbe vették, a bíróság azonban tavaly felmentette.

Csaknem egy időben a Crossfire Hurricane megindításával az FBI még egy ellentmondásos döntést hozott: vádemelés nélkül megszüntették a nyomozást Hillary Clinton bizalmas iratok hanyag kezelésével kapcsolatos ügyében. Az eset kapcsán az igazságügyi minisztérium annak ellenére nem vizsgálódott, hogy bizonyítékok vannak arról, hogy Clinton titkos információkat semmisített meg.

Durham a jelentésében rámutatott, hogy a nyomozó hatóság „jelentősen másként” kezelte a republikánus Trump és a demokrata Clinton esetét. A különleges ügyész szerint az FBI nem „vizsgálta meg kellőképpen a kapott információkat”, és nem „alkalmazta ugyanazokat a mércéket a Clinton- és a Trump-kampányról szóló állításokra”.

A demokraták annak ellenére nem fordítanak különösebb figyelmet Durham jelentésére, hogy az FBI maga is elismerte, hogy hibázott. Ehelyett magát a különleges ügyészt vették össztűz alá a meghallgatáson. Az egyik demokrata képviselő például azt vágta Durham fejéhez, hogy ártott a hírnevének azzal, hogy Donald Trumpot segítette. A különleges ügyész azonban nem jött zavarba.  Őt csak az érdekli, mit gondolnak a hírnevéről azok, akiket tisztel, a családja és „az Úr” − mondta. Válasza nagy tapsot kapott az ülésteremben.

A képviselőház a héten elmarasztalta Adam Schiff demokrata képviselőt, amiért azt állította, hogy Donald Trump volt elnök 2016-os kampánya alatt összejátszott Oroszországgal. A döntés azt is előírja, hogy a képviselőház etikai bizottsága vizsgálja ki Schiff „valótlanságait, félremagyarázásait és a bizalmas információkkal való visszaélését”. Minden demokrata képviselő a határozat ellen szavazott.

Az elmúlt hetekben felszínre került visszásságok komoly károkat okoztak az amerikaiaknak az igazságszolgáltatásba vetett bizalmában. Ahogy az igazságügyi bizottság elnöke, Jim Jordan fogalmazott:

Az amerikaiak hatvan százaléka most úgy véli, hogy az igazságügyi minisztériumban kettős mérce érvényesül. Tudja, miért hiszik ezt? Mert így van! Ezen változtatni kell.

Az amerikai igazságszolgáltatásban tapasztalható kettős mércére az elmúlt időszakban egyre többen hívják fel a figyelmet. Egy ausztrál televíziónak adott áprilisi interjúban például – a magát liberálisnak valló – sztárjogász, Alan Dershowitz a Trump elleni hallgatási pénzekkel kapcsolatos vádemelést „a büntető igazságszolgáltatási rendszer átpolitizálásának szélsőséges példájának” nevezte.

A bizalmas iratok hanyag kezeléséről szóló floridai üggyel kapcsolatban akkor úgy fogalmazott:

Nem tudnak ellene fellépni, hacsak nem lépnek fel Joe Biden és Pence [volt] alelnök ellen is.

Ugyanakkor a professzor nem tartotta valószínűnek, hogy Biden ellen is eljárást indítanának. Mint ismeretes, Joe Biden elnökről nemrég kiderült, hogy titkos anyagokat – amelyek egy része szigorúan titkos − rejtett el három különböző helyen, például az egyik otthonában, a garázsban.

Az amerikai jogrendszer végét jelentené, ha Trumpot elítélnék. Ez egy szörnyű nap lenne, de nem hiszem, hogy ez megtörténik

– fogalmazott Dershowitz az áprilisi interjúban.

Az amerikai adóhatóság (IRS) egyik ügynöke áprilisban azzal kereste meg a képviselőház felügyeleti bizottságát, hogy az igazságügyi minisztérium beleavatkozott a Joe Biden elnök fia, Hunter Biden elleni nyomozásukba. Valamivel később az informátort és teljes csapatát levették az ügyről, amely végül a héten vádalkuval zárult.

Maga Donald Trump egy májusi interjúban úgy fogalmazott, hogy a korrupt és egyoldalú igazságszolgáltatási rendszer védi utódját Joe Bident, és annak családját. Trump azzal érvelt, hogy nem lett volna szabad felelősségre vonni őt, különösen úgy, hogy az FBI akkor már tudott a laptopsztoriként elhíresült ügyben szereplő informatikai eszköz tartalmáról.

A történet középpontjában egy kezdetben bizonytalan eredetű, de minden jel szerint az elnök fiához, Hunter Bidenhez köthető laptop állt, amin olyan e-maileket találtak, amelyek szerint Joe Biden akkori elnökjelölt személyesen találkozott ukrán gazdasági szereplőkkel. Később hitelesített eredetű, szintén a laptopról származó e-mailek is alátámasztották a Biden család ukrajnai gazdasági kapcsolatait.

Borítókép: Az amerikai képviselőház (Fotó: Olivier Douliery/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.