Még nincs vége Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ügyének

Az amerikai képviselőház szerdán megszavazta Adam Schiff demokrata képviselő elmarasztalását, amiért azt állította, hogy Donald Trump volt elnök 2016-os kampánya összejátszott Oroszországgal. A döntés azt is előírja, hogy a képviselőház etikai bizottsága vizsgálja ki Schiff „valótlanságait, félremagyarázásait és a bizalmas információkkal való visszaélését”. Minden demokrata képviselő a határozat ellen szavazott.

Magyar Nemzet
2023. 06. 22. 6:25
Schiff, Adam
Washington, 2021. április 15. Adam Schiff kaliforniai demokrata párti képviselõ, az amerikai képviselõház hírszerzési bizottságának elnöke a globális kockázatokat értékelõ kongresszusi meghallgatások egyikén a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2021. április 15-én. MTI/EPA/Pool/Tasos Katopodis Fotó: Tasos Katopodis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai képviselőház szerdán megszavazta Adam Schiff demokrata képviselő elmarasztalását, amiért azt állította, hogy Donald Trump volt elnök 2016-os kampánya összejátszott Oroszországgal. Schiff volt továbbá az egyik vezetője a Trump elleni első vádemelési eljárásnak, amelyet egy Volodimir Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetés miatt indítottak, amelyben megpróbálta rávenni az ukrán elnököt, hogy jelentsen be vizsgálatot Joe Biden ellen.

A kongresszus alsóháza másodszor szavazott Anna Paulina Luna floridai republikánus képviselő Schiff elmarasztalásáról szóló indítványáról, írja a Fox News amerikai televíziós hálózat. A múlt heti szavazás azért bukott meg, mert 16 millió dolláros bírságot javasolt Schiff ellen, amit a demokraták mellett húsz republikánus képviselő is ellenzett.

A képviselőház hírszerzési bizottságának elnökeként Adam Schiff alaptalan ferdítésekre épülő politikai kampányt indított egy hivatalban lévő amerikai elnök ellen, az ország minden egyes polgárának és a képviselőház becsületének kárára. Az érzékeny információkhoz való hozzáférésével, amely a képviselőház legtöbb tagja és természetesen az amerikai nép számára számára elérhetetlen, Schiff visszaélt a kiváltságaival, azt állítva, hogy ismeri az igazságot, miközben az amerikaiakat sötétben hagyta a hazugságok hálóját illetően… olyan súlyos hazugságok[kal kapcsolatban], amelyek örökre megváltoztatták az ország menetét


− mondta Luna a szavazás előtt.

 

Kevin McCarthy republikánus házelnök idén eltávolította Schiffet a hírszerzési bizottságból, mert szószólója volt annak az állításnak, hogy a 2016-os Trump-kampány Oroszországgal működött együtt, amit azonban soha nem tudott bizonyítani.

A Donald Trump első elnökválasztási kampányának oroszországi kapcsolatairól szóló nyomozást, a „Crossfire Hurricane-t” 2016 júliusában indította az FBI. A vizsgálat 2017 májusáig tartott. Megállapításai belekerültek Robert Mueller különleges ügyész jelentésébe, aki a 2016-os választásokba történt feltételezett orosz beavatkozásról szóló vizsgálatot vezette. A nyomozás nem talált bizonyítékot arra, hogy Donald Trump és a kampánystábja a választási eredmények befolyásolása érdekében egyeztetett volna oroszországi állami szervezetekkel.

2019-ben, a Trump-adminisztráció idején John Durham kapott megbízást arra, hogy tekintse át a nyomozást. Durham idén májusban háromszáz oldalas jelentést tett közzé, amelyben ugyan nem javasol újabb vádemelést, de megállapítja, hogy az FBI mulasztott, és szem elől tévesztette a törvény iránti hűség szigorú előírását, amikor a Donald Trump elleni vizsgálat elindításakor politikai szempontokat is figyelembe vett.

A jelentés szerint az FBI nem megerősített értesülésekre alapozta az eljárást, magas rangú tisztségviselők részéről hiányzott az elemzői szigor a birtokukba került információkkal kapcsolatban, különösen politikailag elkötelezett személyektől és intézményektől származó információkra vonatkozóan. A jelentés szerint a hatóság túlsúlyban támaszkodott olyan nyomokra, amelyeket Donald Trump politikai ellenfelei bocsátottak rendelkezésre.

A vizsgálati összefoglaló megemlíti az FBI korábbi igazgatóját, James Comey-t és egykori helyettesét, Andrew McCabe-et, valamint az eset tanulságainak levonására sürgeti a nyomozóhatóságot és felügyelőintézményét, az igazságügyi minisztériumot, különös tekintettel a politikailag érzékeny vizsgálatokra.

John Durham a 2019 óta zajló vizsgálat során összesen három vádemelésre tett javaslatot a hatóság félrevezetése miatt, amelyek közül kettő felmentéssel, egy ítélettel zárult. Egy FBI-tisztségviselő, Kevin Clinesmith egy e-mail meghamisításában elismerte bűnösségét, így vádalkuval a börtönt elkerülve közösségi munkára ítéltek.

A jelentésre az FBI közleményben reagált, amely szerint a hatóság már korábban levonta a 2016–2017-es Crossfire Hurricane fedőnevű műveletének következtetéseit, és változtatott több eljárási szabályán.

Borítókép: Adam Schiff kaliforniai demokrata párti képviselő (Fotó: MTI/EPA/Pool/Tasos Katopodis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.