időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Trump szerint védi a rendszer Bident és családját

Magyar Nemzet
2023.06.02. 08:37 2023.06.02. 09:05
Trump szerint védi a rendszer Bident és családját

Donald Trump volt amerikai elnök szerint a korrupt és egyoldalú igazságszolgáltatási rendszer védi utódját, Joe Bident és annak családját. A volt elnököt a Fox News amerikai televíziós hálózat műsorvezetője kérdezte az Iowa állambeli Clive-ban.

Trump azzal érvelt, hogy nem lett volna szabad felelősségre vonni őt, különösen úgy, hogy az FBI akkor már tudott a laptopsztoriként elhíresült ügyben szereplő informatikai eszköz tartalmáról, írja a Fox News. A történet középpontjában egy kezdetben bizonytalan eredetű, de minden jel szerint az elnök fiához, Hunter Bidenhez köthető laptop állt, amin olyan e-maileket találtak, amelyek szerint Joe Biden akkori elnökjelölt személyesen találkozott ukrán gazdasági szereplőkkel. Később hitelesített eredetű, szintén a laptopról származó e-mailek is alátámasztották a Biden család ukrajnai gazdasági kapcsolatait.

A csütörtök esti beszélgetésben Trump rávilágított, milyen kettős mércét alkalmaz az amerikai igazságszolgáltatás vele és Joe Bidennel kapcsolatban. 

Védik őket, és ez egy egyoldalú rendszer − egy nagyon igazságtalan rendszer, de védik őket 

− mondta Trump.

A volt elnök arra utalt, hogy Joe Biden alelnökként megpróbált kirúgatni egy ukrán ügyészt, és leállíttatni a vizsgálatot a Burisma Holdings ukrán földgázipari cég ügyében, amelynek igazgatótanácsában Hunter Biden is helyet foglalt.

Egy 2019. júliusi telefonbeszélgetés során Trump nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, hogy indítson vizsgálatot a Biden család ukrajnai tevékenysége és üzleti ügyletei, konkrétan Hunter Biden Burisma Holdingsszal kapcsolatos ügyletei kapcsán. Trumpot ezért felelősségre vonták, de a szenátus felmentette.

Azóta kiderült, hogy Trump Hunter Bidennel kapcsolatos kérdései egyáltalán nem voltak alaptalanok: az ifjabb Biden ellen már 2018 óta szövetségi vizsgálat folyik adóügyek és gyanús külföldi tranzakciók miatt. 

A képviselőház felügyeleti bizottságának vizsgálata nemrég arra jutott, hogy a Biden család tagjai valóságos céghálózatot hoztak létre a külföldről érkező pénzek elrejtésére, az FBI pedig átfogó vizsgálat helyett inkább fedezni próbálja a jelenlegi elnököt és fiát.

Egy adóhatósági ügynök pedig nemrég azzal jelentkezett a képviselőházi bizottságnál, hogy információi vannak a Hunter Biden adóügyeit érintő vizsgálat visszásságairól. Az ügynököt és teljes csapatát azóta levették az ügyről.

Donald Trump szerint a „kettős kormányzati rendszer” és a széles körű korrupció aláássa a törvényességet és a rendet az országban.

2019-ben, a Trump-adminisztráció idején John Durham különleges ügyész kapott megbízást arra, hogy tekintse át a nyomozóhatóság Crossfire Hurricane néven elhíresült nyomozását, amely 2016-ban az elnökválasztási kampány idején indult azzal a feltételezéssel, hogy Donald Trump kampánycsapata a választási eredmény befolyásolása érdekében összejátszott Oroszországgal. Durham a múlt hónapban hozta nyilvánosságra jelentését, amelyben megállapította, hogy nem volt törvényes alapja az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) 2016-ban nyomozást indítani Donald Trump ellen az Oroszországgal való összejátszás gyanújával.

Borítókép: Donald Trump korábbi republikánus amerikai elnök (Fotó: News Beats/Twitter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.