Tűzijáték helyett drónos fényjátékkal váltják fel az ünneplést július negyedikén több amerikai államban

Az erdőtüzek, a környezetszennyezés és a zajártalmak miatt válnak meg az amerikaiak a régi szokásuktól.

Magyar Nemzet
Forrás: Breitbart2023. 07. 03. 11:06
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai városok nagy része elhagyja a tűzijátékot, és drónok fényjátékával választ környezetbarátabb ünneplést július negyedikén, a függetlenség napján. Az amerikaiak ezen a napon ünneplik a függetlenségi nyilatkozat 1776-os kihirdetését, melyben országuk kinyilvánította függetlenségét Nagy-Britanniától. Az ünnep leggyakrabban felvonulásokkal, grillpartikkal, piknikekkel, baseball-mérkőzések megrendezésével zajlik, és a július negyedikei megemlékezésnek 1777 óta fontos kelléke a tűzijáték, amiről már kezdenek lemondani az amerikaiak. 

A Utah állambeli Salt Lake City és a Colorado állambeli Boulder is idén először drónshow-val ünnepli július negyedikét. Erin Mendenhall, Salt Lake City polgármestere szerint a drónok biztonságos és fenntartható alternatívát jelentenek a tűzijáték helyett – közölte a Breitbart

„A hőmérséklet emelkedésével és a tűzveszély növekedésével tudatosan kell figyelnünk mind a levegőminőségünkre, mind az erdőtüzek lehetőségére” – írta Mendenhall egy sajtóközleményben. „A nyári ünnepi műsorok nagyon fontosak az amerikaiak életében, és izgatottan várjuk az új technológiához való alkalmazkodást, amely biztonságos alternatívát nyújt lakosaink és látogatóink számára” – közölte. 

Utah államban évente nyolcszáz–ezer erdőtűz keletkezik a Utah-i Közbiztonsági Minisztérium szerint.

Boulder városa egy Facebook-bejegyzésben közölte, hogy a váltásról szóló döntés a tűzzel kapcsolatos aggodalmakon és az éghajlatváltozás okozta gondokon alapul. Colorado államban jelenleg egy aktív erdőtűzzel kell szembenézni, ezer hektárnyi terület égett le Las Animas megyében – számolt be a Denver Gazette.

A Colorado állambeli Castle Rock városának tisztviselői tavaly az erdőtüzekkel kapcsolatos aggodalmak miatt váltottak át a drónos bemutatókra – közölte Carrie Mahan Groce, Castle Rock szóvivője. 

Tavaly több mint tízezer ember sérült meg a földön felrobbant tűzijátékok miatt – számolt be a Flying Magazine.

A tűzijátékokkal ellentétben a drónok újra felhasználhatók, és több száz előadáson repülhetnek, mielőtt karbantartást igényelnének.
A kaliforniai San Diego megyében található Ocean Beachen és La Jollában tartott fényjátékok szintén drónokkal ünneplik a függetlenség napját.

La Jolla az elmúlt öt évben nem tartott tűzijátékot Jeff Stein szerint, aki a kaliforniai Drone Studios-t vezeti.

„A drónok újra felhasználhatóak, a tűzijátékoknál pedig füst, egyéb hullópor, például törmelék keletkezik, a zaj bántja a kutyákat, és a durranások nem tesznek jót a poszttraumás stressz szindrómával élő embereknél. San Diegóban sok a katona” – mondta.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.