Új, agyvérzést okozó, amfetaminos fogyasztótabletta került volna a piacra, ha nem foglalta volna le a hivatal

A szer mellékhatásként heves szívdobogást, mellkasi fájdalmakat, hányingert, fejfájást, fokozott izgalmi állapotot okozhat már egyetlen darab elfogyasztása után is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 11. 13:09
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcezer illegális fogyókúrás tablettát foglalt le a holland élelmiszerbiztonsági hivatal (NVWA), amelyekről a laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy kemény drogként számon tartott amfetamin vegyületet tartalmaznak – közölte kedden a hivatal.

A tablettákat különböző értékesítők akciósan hirdették internetes felületeken. 

A holland rendőrség az NVWA ellenőreivel együtt négy gyanúsítottat vett őrizetbe illegális anyagokkal való kereskedelem miatt, és három másik gyanúsított otthonát átkutatták, ahol több ezer tablettát és az előállításukhoz szükséges vegyszereket találtak.

Az NVWA felszólította a hollandiai lakosokat, hogy 

ne vásároljanak a zsírégető tablettaként reklámozott Iomax nevű termékekből, és tartózkodjanak fogyasztásuktól.

„Ez az illegális termék amfetamint tartalmaz, amely mellékhatásként heves szívdobogást, mellkasi fájdalmakat, hányingert, fejfájást, fokozott izgalmi állapotot okozhat már egyetlen darab elfogyasztása után is” – hívta fel a figyelmet a hivatal, rámutatva, hogy a termék több felhasználójánál agyvérzést is okozott.

Az NWVA arra is kérte a felhasználókat, jelentsék be, hogy kitől vagy milyen internetes felületről vásárolták a tablettákat. „Ez lehetővé teszi, hogy célzottan lépjünk fel, és megvédjük a fogyasztókat” – olvasható a hivatal felhívásában.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.