Uniós tisztviselők: Putyin döntésképtelenné vált

Hírszerzési jelentések szerint az orosz elnök képtelen volt határozottan cselekedni a Wagner-lázadás alatt.

Gábor Márton
2023. 07. 25. 21:37
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. július 21. Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival Moszkvában 2023. április 21-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszander Kazakov Fotó: Alekszander Kazakov
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz elnököt az orosz biztonsági szolgálatok legalább két-három nappal korábban figyelmeztették, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője egy esetleges lázadásra készül – derült ki a The Washington Post amerikai napilappal megosztott hírszerzési értékelésekből. Ennek megelőzése érdekében lépéseket tettek a biztonság megerősítésére több stratégiai fontosságú létesítményben, köztük a Kremlben, ahol az elnöki gárda létszámát növelték. Az ukrán és más európai biztonsági tisztviselők szerint a nap nagy részében Vlagyimir Putyin nem adott ki parancsokat.

Putyinnak volt ideje meghozni a döntést, hogy felszámolja a lázadást és letartóztassa a szervezőket. Aztán amikor ez elkezdődött, teljes volt a megdöbbenés és a zűrzavar. Sokáig nem tudták, hogyan reagáljanak

 – mondta az egyik európai biztonsági tisztviselő, aki másokhoz hasonlóan névtelenséget kérve beszélt az érzékeny hírszerzési információkról.

Az európai biztonsági tisztviselők szerint a Kreml felső vezetésétől érkező utasítások hiánya miatt a helyi tisztviselők maguk dönthették el, hogyan cselekedjenek, amikor Prigozsin csapatai június 24-én a kora reggeli órákban azzal döbbentették meg a világot, hogy behatoltak a dél-oroszországi Rosztov városába, elfoglalták az orosz hadsereg ottani fő parancsnoki központját, majd bevonultak Voronyezs városába, mielőtt északabbra, Moszkva felé vették az irányt.
 

Egyértelmű parancs nélkül a helyi katonai és biztonsági vezetők úgy döntöttek, hogy nem próbálják meg megállítani az erősen felfegyverzett Wagner-csapatokat

 - közölték a biztonsági tisztviselők.
A biztonsági tisztviselők szerint helyi szinten sokan nem tudták elhinni, hogy a Wagner-lázadás megtörténhetett a Kremllel való bizonyos fokú megállapodás nélkül, annak ellenére, hogy Putyin a lázadás reggelén rendkívüli televíziós beszédet intézett a nemzethez, amelyben kemény fellépést ígért a lázadók megállítására. Továbbá, Prigozsin ellen lázadásra való felbujtás miatt elfogatóparancsot adtak ki.

A helyi hatóságok nem kaptak semmilyen parancsot a vezetéstől. A mi szempontunkból ez a leginkább intő jele az Oroszországon belüli egészségtelen helyzetnek. A tekintélyelvű rendszer úgy van kialakítva, hogy a vezetés nagyon világos parancsa nélkül az emberek nem tesznek semmit. Ha a vezetés körében zűrzavar alakul ki, akkor helyi szinten ugyanez a helyzet

– tették hozzá a tisztségviselők.
Egy magas rangú NATO-tisztviselő szerint Moszkvában egyes magas rangú személyek késznek mutatkoztak arra, hogy Prigozsin mögé álljanak, ha sikerül elérnie követeléseit. 

Úgy tűnik, hogy voltak fontos emberek a hatalmi struktúrákban, akik úgy tűnik, hogy még úgymond vártak is erre, mivel ha a kísérlete sikeresebb lett volna, ők is csatlakoztak volna az összeesküvéshez

– mondta ez a tisztviselő.

Az orosz elnök számos kritikusa szerint a válság odáig fajult, hogy az orosz vezetésen belül meggyengült Putyin helyzete. 

Putyin olyan embernek mutatkozott, aki kritikus helyzetekben nem képes komoly, fontos és gyors döntéseket hozni. Egyszerűen elbújt. Ezt az orosz lakosság nagy része nem értette meg. De Putyin elitje nagyon is jól értette. Ő többé már nem a biztonságuk és a rendszer megőrzésének garanciája

– mondta Gennagyij Gudkov, az orosz biztonsági szolgálatok egykori ezredese, aki ma száműzetésben élő ellenzéki politikus. 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Alekszander Kazakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.