Van egy ország, ahol újabban szépnek lenni is bűn

Megszűnik a nőknek még meglévő utolsó lehetőségek egyike, ahol szabadon és társaságban érezhetik magukat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 04. 19:35
null
A boy walks past a beauty salon at the Shahr-e Naw area in Kabul on July 4, 2023. Afghanistan's Taliban authorities have ordered beauty parlours across the country to shut within a month, the vice ministry confirmed on July 4, the latest curb to further squeeze women out of public life. (Photo by Wakil KOHSAR / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A döntés következtében több ezer vállalkozás szűnik meg, amelyeket nők tartanak fenn, akiknek a családjában gyakran nincsen más jövedelemforrás. Egyben megszűnik az afgán nőknek még meglévő utolsó lehetőségek egyike, ahol szabadon és társaságban érezhetik magukat.

A hatalomba való visszatérésük – 2021 augusztusa – után a tálibok kizárták a nőket a középiskolák többségéből, az egyetemekről és a közigazgatásból. Azt is megtiltották többségüknek, hogy az ENSZ-nek vagy más nemzetközi szervezeteknek dolgozzanak.

A nőknek már nincs joguk belépni a közparkokba, kertekbe, sporttermekbe és fürdőkbe, férfi rokon nélkül utazni, valamint egész testüket elfedő burkát és köpenyt kell viselniük, ha távoznak otthonról.

Mohammad Szadek Akif Muhadzsir, a bűnmegelőzési és erkölcsügyi minisztérium szóvivője az AFP francia hírügynökségnek megerősítette, hogy bezárják a szépségszalonokat, de a döntést nem indokolta.

A rendelet egy másolata szerint, amely az AFP birtokába jutott, a döntés Hibatulla Ahundzada, Afganisztán legfőbb vezetője szóbeli utasítása alapján született meg. Az amerikai és NATO-csapatok húszéves afganisztáni jelenléte idején virágoztak a szépségszalonok Kabulban és a nagyvárosokban.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a múlt héten benyújtott jelentésében Richard Bennett, a világszervezet afganisztáni jelentéstevője úgy vélte, hogy a nők és a lányok helyzete az országban egyike a legrosszabbaknak.

 „A nők és lányok elleni súlyos, rendszeresített és intézményesített diszkrimináció áll a tálibok ideológiájának és hatalomgyakorlásának a középpontjában” – írta Richard Bennett. Hibatulla Ahundzada mindezt azzal magyarázta, hogy kényelmes életet és jólétet akarnak biztosítani a nőknek a saríának, az iszlám törvénykezésnek megfelelően.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.