időjárás 27°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Több mint hetven lányt mérgeztek meg egy afganisztáni iskolában

Magyar Nemzet
2023.06.05. 12:28 2023.06.05. 13:01
Több mint hetven lányt mérgeztek meg egy afganisztáni iskolában

Afganisztánban kórházba vittek hetvenhét diáklányt, mert mérgezés áldozatává váltak Szári-Pul északi tartomány egy általános iskolájában – közölte a helyi rendőrség. Hét tanár és öt szülő is mérgezést szenvedett.

Ismeretlen személyek behatoltak a lányiskolába, és megmérgezték az osztálytermeket. A diáklányok az érkezésük után szenvedtek mérgezést, majd kórházba szállították őket, de stabil állapotban vannak, nincsenek életveszélyben. Az ügyben nyomozás indult, de a rendőrség egyelőre még senkit sem tartóztatott le – tájékoztatott Mohamed Nazari, a tartományi rendőrség szóvivője. Arról nem beszélt, hogy milyen méreganyagot használtak az elkövetők, vagy gyanúsítanak-e már valakit a támadással.

A diákok szülei elítélték az esetet, és felszólították a tartományi hatóságokat, hogy azonosítsák és állítsák bíróság elé a bűncselekmény elkövetőit.

A szomszédos Iránban az utóbbi hónapokban több száz tanintézményben összesen 13 ezer diáklány lett mérgezés áldozata, amit a hatóságok szerint bosszúból követtek el ellenük, amiért részt vettek a hidzsáb, vagyis a muszlim fejkendő kötelező viselése elleni tüntetéseken.

Afganisztánban a szélsőséges tálibok a hatalomba való visszatérésük után szigorúan korlátozták a nők jogait. Ismét rájuk kényszerítették az iszlám vallás értelmezésük szerinti szigorú előírásait, és kizárták őket a közéletből és nagyrészt az oktatásból. A nők oktatási, munkavégzési és egyéb szabadságjogaiért szervezett megmozdulásokat sorra elfojtották. Idén már lányok nélkül indult a tanév a középiskolákban, miközben segélyszervezetek és volt afgán politikusok is sürgették, hogy az oktatási intézmények a lányok és a nők számára is nyíljanak meg. A tálibok jelenleg csak tizenkét éves korig engedélyezik a lányok számára az oktatást, bizonyos feltételek mellett.

A nőket a radikálisok 1990-es évekbeli kormányzása alatt is kizárták az oktatásból. A tálibok 2001-es amerikai katonai beavatkozást követő bukása után a nők részaránya az afganisztáni egyetemeken húsz év alatt a húszszorosára emelkedett. Az ENSZ adatai szerint míg 2001-ben számuk mintegy ötezer volt, 2020-ra már százezernél is több diáklány tanult a felsőoktatásban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Hedajatullah Amid)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.